Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt coronarekord i USA igen - president Trump fortfarande mot ansiktsskyddstvång

Från 2020
Donald Trump i ansiktsskydd. Bakom honom syns fler personer bära mask.
Bildtext Donald Trump sågs bära ansiktsskydd för första gången för en vecka sedan.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

För tredje dagen i rad bekräftades över 70 000 coronasmittade under ett dygn i USA. På fredagen rapporterades drygt 77 600 nya fall i landet, vilket är nytt rekord igen.

Det är det högsta antalet smittade på ett dygn i landet och i hela världen sedan pandemin fick sin början, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt rapporteras över 900 personer ha avlidit av covid-19 under fredagen, vilket innebär att antalet döda i landet har överstigit 900 personer fyra dagar i rad.

Lastbilar då bårhusplatserna inte räcker till

I de hårt drabbade staterna Arizona och Texas har myndigheterna nu varit tvungna att använda sig av lastbilar med kylutrymmen för att få plats för fler kroppar, då bårhusen inte räcker till.

Francis Collins, chef för hälsomyndigheterna i USA, säger till CNN att USA är långt ifrån att segra över coronaviruset.

I USA har över 139 000 personer dött i covid-19, vilket gör landet till det hårdast drabbade av viruspandemin.

Trump vill inte göra ansiktsskydden obligatoriska

Samtidigt fortsätter diskussionen om ansiktsskydd i landet. President Donald Trump sa i en intervju till Fox News på fredagen att ansiktsskydd inte ska vara obligatoriska och att folket ska känna en viss frihet.

Den amerikanske chefsepidemiologen Anthony Fauci har varnat för att amerikanerna måste enas i ansträngningarna att stoppa coronaviruset. Fauci sa bland annat att ansiktsskydd är “mycket viktiga” och att alla amerikaner borde använda dem.

President Donald Trump har konsekvent vägrat använda ansiktsskydd. Han sågs använda ett skydd för första gången för en vecka sedan.

Källor: AFP, Reuters, BBC