Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medborgarrättskämpen John Lewis är död - "en av de största hjältarna i USA:s historia"

Från 2020
John Lewis vinkar till demonstranter i Washington D.C.
Bildtext John Lewis tackade demonstranter mot vapenvåld i Washington D.C. i oktober 2017.
Bild: Chip Somodevilla / AFP

Den amerikanske medborgarrättskämpen och kongressledamoten John Lewis är död.

Den 80-årige Lewis dog sent på fredag kväll. Han diagnostiserades med cancer i bukspottskörteln i fjol.

- Jag har fört någon form av kamp - för frihet, jämlikhet, mänskliga rättigheter - nästan hela mitt liv. Jag har aldrig fört en kamp som den jag för nu, sa Lewis i ett uttalande då cancern upptäcktes.

John Lewis var en framstående ledare i medborgarrättsrörelsen i USA på 1960-talet och var aktiv tillsammans med Martin Luther King Jr. Han var en av organisatörerna och talarna vid marschen till Washington för arbete och frihet den 28 augusti 1963, där Martin Luther King höll sitt historiska tal I Have a Dream.

John Lewis och martin Luther King på väg till Montgomery
Bildtext John Lewis (tredje från vänster) med Martin Luther King (sjätte från vänster), under marschen mot Montgomery i mars 1965.
Bild: AFP

Lewis var också en av ledarna av den fredliga marsch mellan Selma och Montgomery i mars 1965, där deltagarna möttes av kravallpolis som gick till brutal attack. Dagen har fått namnet Bloody Sunday och räknas som en av milstolparna inom medborgarrättsrörelsen.

Lewis var medlem i representanthuset i tiotals år. Han representerade demokraterna i Georgia.

- I dag sörjer USA förlusten av en av de största hjältarna i USA:s historia, säger representanthusets talman Nancy Pelosi i ett uttalande.

Lewis deltog inte i representanthusets sessioner under de senaste månaderna på grund av sin cancerbehandling. I början av juni återvände han ändå till Washington då demonstrationerna mot rasism och polisvåld pågick, efter George Floyds död.

Källor: AFP, BBC, CNN

Diskussion om artikeln