Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Branden i den berömda katedralen i Nantes är nu under kontroll - misstänks ha varit anlagd

Från 2020
Uppdaterad 18.07.2020 12:08.
Brandkår och polis utanför katedralen i Nantes där en brand bröt ut 18.7.2020.
Bildtext Brandkåren i Nantes hade fullt upp med släckningsarbetet i den berömda katedralen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Minst ett 70-tal brandmän bekämpade på lördag morgon branden som spreds inne i den berömda gotiska katedralen i Nantes, i västra Frankrike. Vid halv elva-tiden på förmiddagen, lokal tid, meddelade brandkåren att man hade branden under kontroll.

Branden, som av räddningstjänsten först beskrevs som en storbrand, började inne i Petrus och Paulus katedral i Nantes strax före klockan åtta på lördag morgon, lokal tid.

Cecile Renaud som arbetar på ett bageri mittemot katedralen upptäckte branden och sade sig ha sett stora lågor inne i byggnaden.

- Det var en stor chock. Det är väldigt ledsamt, sade Renaud till franska BFM TV.

Också på videor som tagits på plats syntes stora lågor slå ut ur fönstret mellan katedralens två torn.

- Skadorna ser ut att vara koncentrerade till orgeln. Den ser ut att vara helt förstörd, sade den regionala brandchefen Laurent Ferlay under en kort presskonferens utanför katedralen.

Enligt honom är skadorna i katedralen ändå inte att jämföra med den förödelse som branden i katedralen Notre-Dame i Paris ställde till med i april 2019.

Branden misstänks vara anlagd

Åklagaren Pierre Sennes uppgav för reportrar att branden brutit ut på tre platser inne i katedralen och att incidenten utreds som en kriminell handling. Han uppgav inga fler detaljer kring de här misstankarna.

Det är inte första gången som katedralen i Nantes brunnit. Den förstördes delvis i samband med bombningar i andra världskriget och 1972 förstördes katedralens tak helt i en brand. Den gången tog det 13 år innan katedralen återställts.

Byggandet av den gotiska katedralen inleddes år 1434 och tog 457 år att avsluta. Den romersk-katolska katedralen stod klar 1891.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln