Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hassan Barry kämpar för att få stanna i Finland: ”Mitt liv finns här”

Från 2020
Uppdaterad 19.07.2020 15:35.
Man i svart t-skjorta tittar mot kameran. I bakgrunden syns en gata.
Bildtext Hassan Barry kom till Finland i mars 2015.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Efter att ha fått avslag på sin asylansökan i Högsta förvaltningsdomstolen i december är Barry papperslös. Nu kan han inte göra annat än vänta på att Migrationsverket fattar beslut om hans ansökan om uppehållstillstånd för arbete.

Senast Yle Österbotten skrev om Hassan Barry i Vörå var i juni 2019. Då hade han tre arbeten och väntade på två beslut: dels på sitt överklagande till Högsta förvaltningsdomstolen om Migrationsverkets nekande asylbeslut, dels på sin ansökan om uppehållstillstånd för arbete.

När vi träffar honom igen drygt ett år senare har han fått två svar: bägge negativa.

I och med Högsta förvaltningsdomstolens beslut i december 2019 var Barrys asylprocess slutgiltigt avslutad. Det innebar att han nu var papperslös och inte längre fick arbeta i Finland.

– Det var ett tungt besked, säger Barry.

Det är svårt för mig att sova på natten. Jag ligger och funderar på hur jag kan vända den här situationen till någonting positivt.

― Hassan Barry

Barry arbetade som verksamhetsledare för 4H i Vörå. Där skulle han också ha haft arbete under våren. Utöver det jobbade han i en reception och i ett kök. En kväll i veckan ledde han dessutom en kurs i parkour på Medborgarinstitutet.

Allt det försvann på ett ögonblick.

– Det är svårt för mig att sova på natten. Jag ligger och funderar på hur jag kan vända den här situationen till någonting positivt, berättar Barry.

Ny ansökan i juli

I maj kom följande tunga besked. Han beviljades inte uppehållstillstånd för arbete.

Problemet var enligt Barry att han behöver ett pass från sitt hemland Guinea för att kunna få uppehållstillstånd i Finland.

Han hade fått ett så kallat främlingspass i juli 2016. Främlingspasset var i kraft ett år. Under den tiden borde Barry ha åkt till Guinea för att skaffa ett guineanskt pass.

Dessvärre fanns det varken tid eller pengar att göra en sådan resa.

– Det var omöjligt. Jag hade inte själv pengar att åka till Guinea och min svenska var inte så bra då, så jag kunde inte jobba för att skaffa pengar, säger Barry.

Man i svart t-skjorta sitter vid ett bord.
Bildtext I fjol hade Barry tre arbeten. Nu kan han inte göra annat än invänta Migrationsverkets beslut.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Den guineanska ambassaden i Paris meddelade att de inte utfärdar pass. Däremot kunde de ge honom ett skriftligt intyg och ett identitetskort.

Barry lät översätta dem och bifogade dem till en ny ansökan om uppehållstillstånd i mitten av juli.

– Jag vill bara ha möjligheten att jobba lite och spara ihop pengar så jag kan åka och skaffa ett pass och komma tillbaka, säger Barry.

Stöd från vänner

Jessica Havulehto har känt Barry sedan han kom till Vörå. Hon har varit med genom hela processen.

– När man ser att det är en person som vill jobba och har tagit examen i Finland och faktiskt försöker så är det jättesvårt att förstå med vanligt bondförnuft varför det inte duger. Varför räcker det inte?

När man ser att det är en person som faktiskt försöker så är det svårt att förstå varför det inte duger. Varför räcker det inte?

― Jessica Havulehto

Havulehto har varit i kontakt med politiker i Österbotten och berättat för dem om Barrys situation. Svaret hon får är att de inte kan ta ställning till enskilda fall.

– Vissa dagar vill man bara ge upp, men inte kan man ju det heller. Han har ju hela sitt liv här med flickvän och kompisar. Vad ska han göra, lämna allt och åka till en plats där det inte finns någonting kvar?

Den enda familj Barry har kvar i Guinea är hans mormor. Själv är han tacksam för stödet han har fått från vänner och bekanta i Vörå.

– Alla har hjälpt mig på de sätt de kan, säger han.

En man och en kvinna står på en trottoar och tittar mot kameran.
Bildtext Jessica Havulehto har hjälpt Barry under processen.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Beslutet kan dröja ett halvår

Sedan våren får Barry hjälp med pengar till hyra och mat av socialtjänsten i Vörå. Eftersom han varken får studera eller arbeta måste han sysselsätta sig med annat i väntan på ett nytt beslut.

Mycket av tiden spenderar han med att träna på Norrvalla. När han inte är på gymmet sitter han hemma i sin lägenhet och studerar på egen hand.

Sedan tidigare har Barry en merkonomexamen från Vamia.

– Jag skulle vilja studera vidare, kanske till tradenom eller någonting med språk. Jag tycker om att lära mig språk och att jobba med människor, säger han.

Jag vill tro att det kommer att ordna sig så att jag kan fortsätta mitt liv här.

― Hassan Barry

Till hösten har Barry fått arbete på 4H i Närpes. Det är dock osäkert om han kan börja arbeta, i och med att Migrationsverkets beslut kan dröja upp till ett halvår.

Om beslutet än en gång är negativt kan Barry bli tvungen att återvända till Guinea.

– Jag vill inte tänka på det. Jag vill tro att det kommer att ordna sig så att jag kan fortsätta mitt liv här.

Artikeln uppdaterad 19.7.2020 klockan 13.20 med ett förtydligande om att det var Guineas ambassad i Finland som Barry var i kontakt med.

Artikeln uppdaterad 19.7.2020 klockan 15.35 med rättelsen att det var fråga om Guineas ambassad i Paris.

Diskussion om artikeln