Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Twitter säger nu att 45 konton togs över i attacken tidigare i veckan – bolaget ber om ursäkt

Från 2020
Uppdaterad 19.07.2020 10:18.
Twitters vd Jack Dorsey och Twitters logotyp
Bildtext Twitters vd Jack Dorsey och Twitters logotyp
Bild: Amal KS / AOP

Twitter säger nu att hackare tros ha fått tillgång till bolagets interna verktyg genom att manipulera och lura ett litet antal Twitteranställda.

Det var känt sedan tidigare att hackarna attackerade 130 konton, men det som Twitter nu tillägger är att personer bakom attacken lyckades ta över 45 konton genom att skapa nya lösenord, logga in och skicka tweetar.

Hackarna twittrade från verifierade konton som tillhör prominenta personer som demokraternas presidentkandidat Joe Biden och miljardärerna Bill Gates och Elon Musk samt teknologijätten Apple.

Ville ha kryptovaluta

Kontona användes till att lura Twitteranvändare att skicka kryptovaluta till hackarna, i utbyte mot löften om ännu större försändelser av kryptovaluta tillbaka till användarna.

Attacken väcker frågor om Twitters säkerhetsrutiner med tanke på att många politiker kommunicerar med miljontals människor som använder Twitter.

Kryptovaluta till ett värde av över 100 000 dollar skickades till de adresser som nämndes i tweetarna, uppger företaget Blockchain.com.

Data från åtta konton laddades ned

Åtta konton råkade ut för en mer omfattande attack där användaruppgifter laddades ner.

Angriparna använde sig av Twitters verktyg med vilken kontoinnehavaren kan ladda ner en sammanfattning av sina kontouppgifter samt sina aktiviteter på Twitter.

De här åtta kontona var inte verifierade konton. Twitter lovar vara i kontakt med de drabbade.

Twitter säger att de är generade och besvikna, och att de ber om ursäkt.

Enligt New York Times är hackarna unga personer som inte arbetar för statliga aktörer eller för den organiserade brottsligheten.

Källor: AFP, Twitter

Artikeln har uppdaterats. Ordet e-postadresser ändrades 19.7.2020 klockan 10.18 till adresser.

Diskussion om artikeln