Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sanna Marin om EU-förhandlingarna: Kan pågå till måndagen

Från 2020
Uppdaterad 19.07.2020 09:20.
Programmet är inte längre tillgängligt
Pääministeri Marin: EU-elpymisrahaston kokoa tulee pienentää - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

EU-ledarna har fortfarande inte uppnått enighet om unionens långtidsbudget och återhämtningsfond. Statsminister Sanna Marin har kommenterat läget i Bryssel i en intervju för Yle.

- Det är klart att storleken på återhämtningsfonden måste minska. Speciellt viktigt är att minska andelen direkta bidrag. Paketet ska stramas åt, det är Finlands centrala mål. När förhandlingarna tar slut är oklart. Men om det finns chans till avtal så förhandlar vi till måndagen, säger Marin till Yle.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel väntas ännu i dag komma fram med ännu ett reviderat förslag till budget och återhämtningsfond. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP har Michel förhandlat med Tyskland, Frankrike och Nederländerna hela natten. Nyhetsbyrån STT rapporterar om att diskussioner fördes i mindre grupper ännu efter EU-ledarnas arbetsmiddag på lördag kväll, och också Finland ska ha deltagit.

På lördagen presenterade Michel ett nytt förslag till återhämtningsfond, där andelen direkta bidrag minskats till 450 från 500 miljarder euro och andelen lånebaserade stöd ökats från 250 till 300 miljarder euro.

Försiktig optimism om att kunna enas

Diplomatkällor uppger för nyhetsbyrån AP att gårdagens förslag om en så kallad handbroms fortfarande väcker diskussion. Handbromsen skulle göra det möjligt för ett enskilt land att bestrida ett stödbeslut genom att föra frågan till Europeiska rådet eller till finansministerrådet.

Enligt AP finns det ändå förhoppningar om att kunna enas, även om vägen är lång och stämningen är spänd.

Pressen på att nå en lösning är hård. Bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel har poängterat att en överenskommelse borde vara nådd före semestersäsongen inleds i augusti.

Källor: AP, Reuters, STT, AFP

Diskussion om artikeln