Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringskritiska demonstranter i Israel möttes av vattenkanoner

Från 2020
Uppdaterad 19.07.2020 08:14.
Polis använder vattenkanoner mot demonstranter utanför premiärminister Benjamin Netanyahus residens i Jerusalem.
Bildtext Polis använder vattenkanoner mot demonstranter utanför premiärminister Benjamin Netanyahus residens i Jerusalem.
Bild: Abir Sultan / EPA

Polisen i Israel har använt vattenkanoner mot demonstranter i Tel Aviv och Jerusalem sent på lördag kväll. Tusentals människor var ute på gatorna för att protestera mot hur landet hanterat coronakrisen.

Demonstranterna förde bland annat fram de ekonomiska följder som coronakrisen innebär och hur regeringen hanterar dem. En del demonstranter krävde premiärminister Benjamin Netanyahus avgång på grund av korruptionsåtalen mot honom.

Demonstranterna hör inte till någon enskild rörelse eller grupp, utan beskrivs av den israeliska tidningen Haaretz som unga människor och personer från olika rörelser. I sina slagord betonar de att att de nu måste kämpa för sitt levebröd. Arbetslösheten i landet har ökat kraftigt till följd av coronapandemin.

Enligt en representant för polisen hade demonstranterna fått tillstånd att marschera, men de ska bland annat ha stockat gator, vilket är förbjudet. En del demonstranter ska enligt representanten ha använt pepparsprej mot polisen, vilket ledde till flera gripanden.

Stödet till Netanyahu dalar

Över 1 000 coronafall per dag har registrerats i Israel under de senaste veckorna. Enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitet har landet över 49 000 bekräftade fall av covid-19 och 400 personer har dött av viruset.

Affärer och offentliga utrymmen håller stängt i landet och restauranger får enbart sälja hämtmat.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har erkänt att det var ett misstag att öppna landets ekonomi redan i slutet av april och början av maj.

Netanyahu meddelade tidigare i veckan att israelerna kommer att stödas ekonomiskt, vilket kritiseras av experter som tycker att ekonomin behöver riktat stöd, inte nationella utbetalningar till sina medborgare.

Samtidigt pekar siffrorna för premiärministern neråt. Enligt en enkät som tankesmedjan Israel Democracy Institute gjorde i början av juli får Netanyahus coronalinje stöd av 29,5 procent av medborgarna. I maj var motsvarande siffra 57,5 procent.

Källor: STT, AFP

Diskussion om artikeln