Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sotaren håller alltid avstånd

Från 2020
Linda Lönnqvist, en dam med ljust hår och svart sot i ansiktet och på näsan.
Bildtext Linda Lönnqvist är sotare i Åbolands skärgård.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Då Linda Lönnqvist kliver upp på taket är hon färdigt svart både om händer och ansikte. Dagen är långt liden, och det här är de sista skorstenarna för dagen.

Just nu är det bråda tider.

En sotare står vi d en skorsten uppe på ett tegeltak med sin sotarlina beredd.
Bildtext Lönnqvist har soliga och sotiga dagar.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

– Under coronavåren blev det först totalstopp, att vi inte skulle få gå in och sota hos någon över huvud taget, men snabbt blev det klart att sotarna nog behövdes.

När samhället under våren stängdes ner hette det att inga besök skulle få göras i hemmen. Men oljepannor som inte fungerar måste fixas genast, och sotning går inte att skjuta upp alltför länge heller.

– Vi gjorde ordentliga coronaåtgärder, höll avstånd och rörde i dörrhandtag så lite som möjligt. Men vi undviker ju att röra vid saker annars också, så det var egentligen ganska lätt att hålla avstånd, säger Lönnqvist och visar upp sina tio sotiga fingrar.

Många av Lönnqvists kunder gick ut, andra satte sig i sin bil eller höll sig på någon annan våning under sotningen.

Skärgården kan bjuda på överraskningar

Nu är det många som ringer igen både från fasta bostäder och från fritidsbostäder och vill ha sotning, men i den åboländska skärgården är avstånden långa.

Den ena dagen är det sotning på öar utanför Sorpo i södra Pargas. Följande dag bär det iväg till öar utanför Korpoström. Fastighetsägaren för med egen båt ut sotaren till sin ö, och då får vädret inte vara dåligt.

Lönnqvist vet aldrig vilka överraskningar som väntar i skorstenar, kaminer och med skjutsar, så ibland kan tidtabellen förskjutas ordentligt.

En sotare i svarta kläder står vid en skorsten uppe på ett hustak.
Bildtext Lönnqvist vet aldrig i hurdant skick stegarna är förrän hon går upp på taket.
Bild: Linus Hoffman/Yle

– Vanligtvis sköter folk om sina skorstenar bra, och likaså är stegar ordentligt fästade på taken, men inte alltid.

Och den gången stegen inte var ordentligt fast så föll Lönnqvist inte ända ner, utan först på ett mellantak.

– Så då det blev bara en massa blåmärken.

Sotaren meddelar räddningsverket om eventuella allvarliga säkerhetsbrister, till exempel om det finns brister i eldstaden eller rökkanalen, liksom om stegen eller säkerhetsutrustningen på taket saknas eller är i dåligt skick.

Många flyttade ut till stugan redan tidigt på våren

Vanligtvis är det på sommaren som sotarna har många resor ut i skärgården. Men i år kom många sommargäster ut till sin fritidsbostad redan tidigt på våren, för att vara isolerade och jobba på distans.

– Samtidigt som många inte ville ha någon hem till sig, så var det andra som ringde och sade "Hej, nu är vi äntligen hemma, att nu kan ni väl komma?".

Sotarlina med borste och lod, och ett par svarta handskar.
Bildtext Lönnqvists sotarlina med borste och lod färdiga att användas.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Då folk flyttade ut till stugan tidigt var det fortfarande kallare väder, så det eldades också mer än tidigare, vilket är en bra sak.

– Skorstenar och eldstäder tycker om att de blir använda, så det är egentligen bara positivt att man eldar flitigt och håller det varmt hemma hos sig. Sedan kommer vi sotare på besök när det behövs.

Fastighetsägaren ansvarar själv för att det blir sotat

En stadigvarande boende ska sotas minst en gång per år, och en fritidsbostad minst vart tredje år.

Det är alltså minimikravet, men den som har tillbringat hela våren på sommarstugan kunde exempelvis beställa sotare redan två år efter den senaste sotningen, tycker Lönnqvist.

– Risken finns att tre år inte riktigt räcker. Det är nog skäl för var och en att hålla ett öga på det.

En sotare med ljust hår i ponysvans putsar en vit kakelugn i ett vardagsrum med sin sotarlina.
Bildtext Alla kunder ville under coronavåren inte vara i huset samtidigt som sotaren.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

Men alla kommer inte ihåg att ringa och beställa sotare.

Efter att systemet med distriktssotare avslutades 1.7.2019 skickas numera inga påminnelser om sotning hem, utan fastighetsägaren ska själv ansvara för att beställa sotning.

– Det är svårt att säga i det här skedet hur det har påverkat, eftersom det är så kort tid sedan systemet slopades. Risken finns att sotningen glöms bort, men det följs inte upp riktigt heller, och det är kanske någonting som borde utvecklas, funderar Linda Lönnqvist.

Diskussion om artikeln