Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna fortfarande oeniga om återhämtningsfondens storlek - förhandlingarna går in på dag fyra

Från 2020
Uppdaterad 20.07.2020 07:27.
Charles Michel
Bildtext Europeiska rådets ordförande Charles Michel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU-ledarna fortsätter förhandla om återhämtningsfonden på måndagseftermiddagen. Det ursprungligen två dagar långa toppmötet går alltså in på dag fyra.

Trots intensiva förhandlingar har man inte lyckats enas om förhållandet mellan lån och bidrag i den jättelika återhämtningsfond som ska styra upp EU-ländernas sargade ekonomier.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har inte ännu kastat in handduken vad en kompromiss beträffar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters sade Michel vid middagen att han fortfarande hoppas på en överenskommelse och att rubrikerna imorgon ska vara "att EU fullbordat ett fullbordat uppdrag".

Nyhetsbyrån Bloomberg skriver i sin tur att Michel lagt fram ett förslag till återhämtningsfond till diskussionen. I förslaget har andelen bidrag bantats ned från 450 till 400 miljarder euro.

Förslaget lär ändå ha stött på motstånd bland de sparsamma nordeuropeiska länderna som vill att andelen bidrag på sin höjd ska vara 350 miljarder.

Sammanlagt föreslås coronakrisfonden gå på 750 miljarder euro. De hårt drabbade sydeuropeiska länderna kräver att en så stor del av stöden som möjligt ska vara direkta bidrag.

En grupp nordeuropeiska länder dit bland annat Finland hör anser att stöden i första hand ska vara lånebaserade.

Tanken är att återhämtningsfonden ska finansieras med pengar som EU-kommissionen lånar med medlemsländernas årliga medlemsavgifter som säkerhet.

Lånen skulle betalas tillbaka under flera årtionden med start år 2026. Målsättningen är att EU skulle introducera egna inkomstkällor för att finansiera återbetalningen av coronalånen.

En avgift på osorterat plastavfall, koltullar och en skatt på internationella digijättar har setts som tänkbara källor för egna intäkter.

Utöver återhämtningsfonden måste EU-ledarna även enas om en budget för EU för de närmaste sju åren. Enligt det förslag som ligger på bordet skulle budgetens storlek vara 1 074 miljarder euro.

Artikeln har uppdaterats med ny information 20.7.2020 klockan 7.25. Förhandlingarna fortsätter på måndagseftermiddagen.

Diskussion om artikeln