Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump nekar till USA:s dystra coronastatistik i tv-intervju: ''Vi hör till dem med lägst dödlighet''

Från 2020
Donald Trump klädd i kostym. Han vinkar mot kameran.
Bildtext Trump håller sig till sin linje: USA hanterar pandemin bra.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

USA:s president Donald Trump bestred landets dystra coronasituation i en tv-intervju för kanalen Fox News under söndagen. Under intervjun försvarade Trump sin coronapolitik.

Nyhetsankaret Chris Wallace lade fram statistik från Johns Hopkins-universitetet, som visar att USA är världens sjunde värst drabbade land mätt i dödlighet i förhållande till befolkningen. Enligt universitetet är USA i en svagare position än exempelvis Brasilien och Ryssland vad beträffar dödligheten.

Det bestrider Trump, och säger att USA hör till de länder som har lägst dödlighet.

- Det är tvärtom, enligt mig. Enligt mig är dödligheten i USA bland de lägsta i världen, sa Trump.

Trump hänvisade å sin sida till Vita husets egen statistik, som bygger på Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar ECDC:s statistik. Enligt den ligger USA bättre till än till exempel Italien och Spanien. Länder som klarat sig bättre än USA ingår inte i statistiken.

I USA har över 140 000 personer dött till följd av coronaviruset, vilket är mer än i något annat land. Mätt i förhållande till befolkningsmängden är ändå USA efter till exempel Storbritannien och Spanien.

Trump höll fortfarande fast vid påståendet att orsaken till att landets coronasiffror har ökat explosionsartat beror på att USA testar i så hög grad.

- Inget annat land har gjort det vi gjort när det kommer till provtagning. Hela världen avundas oss, sa Trump.

Enligt Trump är de flesta av de nya fallen ''unga personer som blir friska på en dag''.

Statistiskt sett testade ändå till exempel Ryssland och Storbritannien mer, i proportion till befolkningsmängden. Flera amerikanska delstater har dessutom rapporterat om för låg testningskapacitet och brist på utrustning.

Trump: ''Jag är ingen god förlorare''

Under intervjun passade Trump dessutom på att gå åt sin rival, demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

- Biden kan inte lägga två meningar efter varandra. De för ut honom och ställer frågor till honom. Han läser svar från en teleprompter och återvänder sedan till sin källare. Joe Biden vet inte ens ifall han lever, okej? sa Trump.

Trump fick också frågan om hur han skulle ställa sig till en eventuell förlust i höstens presidentval.

- Jag är inte en god förlorare. Jag gillar inte att förlora. Jag förlorar inte särskilt ofta, jag gillar inte det.

Trump ville ändå inte ge ett rakt svar på huruvida han i sådana fall godkänner valresultatet, utan menade att det beror på. Exakt på vad ville Trump inte heller säga.

Källor: Fox News, CNN, Yle

Diskussion om artikeln