Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny fotbollsmästare i Turkiet – president Erdoğans lag korades till mästare

Från 2020
Basaksehir-supporter firar klubbens första ligatitel med bengalisk eld.
Bildtext Basaksehirs supportrar firade med bengaliska eldar.
Bild: AOP

Dominansen är över. För första gången på tio år vinner varken Fenerbahce, Galatasaray eller Besiktas den turkiska fotbollsligan. Istanbul Basaksehir säkrade titeln sent i går till kväll president Recep Tayyip Erdoğans stora förtjusning.

Basaksehir grundades så sent som 1990 och var länge ett amatörlag. År 2014 tog en grupp företagsledare, som står nära president Erdoğans parti AKP, över klubben och flyttade den till ett av AKP:s starkaste valdistrikt i Istanbul.

Erdoğan spelade för Basaksehir då klubbens arena invigdes för sex år sen. Erdoğan, som då fungerade som Turkiets premiärminister, gjorde tre mål i uppvisningsmatchen.

Han gratulerade Basaksehir på Twitter i går.

– Mina varmaste gratulationer till Istanbul Basaksehir och lagets supportrar. Jag vill också tacka alla andra klubbar i ligan för den här säsongen, som visat en stark konkurrenskraft men också den enande kraft som finns inom fotbollen, skriver Erdoğan.

Motståndarfansen har varit kritiska till Basaksehir. Man anser att klubben är plastig i och med att man förlitat sig på utomstående finansiering för att bygga ett nytt stadion och värva spelare. Truppen innehåller namnstarka spelare som Robinho, Demba Ba, Martin Skrtel och Gael Clichy.

Basaksehirs trupp jublar över turkiska ligatiteln 2019/20.
Bildtext Basaksehirs trupp firade den historiska titeln i går.
Bild: AOP

Basaksehir är den sjätte klubben som vunnit den turkiska ligan sen den grundades 1959. De senaste 35 åren har endast Bursaspor och Basaksehir lyckats bryta Galatasarays, Besiktas och Fenerbahces dominans.

Medan de tre turkiska fotbollsjättarna lockar storpublik till varje match har Basaksehir haft svårt att fylla sin arena som har en kapacitet på bara 17 000 åskådare.

Källor: Reuters, BBC, The Guardian