Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förundersökning om sexualbrott mot barn tog över 2,5 år - JO prickar polis

Från 2020
Nainen istuu yksin puiston portailla.
Bildtext Målsägandes föräldrar fick inte möjlighet att närvara vid förhöret, vilket utredaren också prickas för. Bildsättningsbild.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Riksdagens justitieombudsman Petri Jääskeläinen har gett en anmärkning för flera försummelser vid utredningen av ett sexualbrott mot en minderårig.

Anmärkningen går till en kriminalöverkonstapel som var till stor del ansvarig för att förundersökningen försenades.

Det misstänkta brottet ägde rum 2017, och den 16-åriga målsäganden förhördes i samband med att hen anmälde brottet i början av maj 2017. Efter förhöret gick ärendet ändå inte vidare förrän i april 2019.

Undersökningsledaren fäste uppmärksamhet vid dröjsmålet, men ärendet framskred ändå inte förrän utredaren byttes ut.

Efter det gick ärendet vidare till åtalsprövning inom en dryg månad, eftersom de nödvändiga förhören gjordes snabbt.

Ärendet har nu överförts till tingsrätten.

Även ledningen och polisinrättningen misslyckades

Kriminalöverkonstapeln hade dessutom försummat att ge målsägandens föräldrar tillfälle att närvara vid förhöret och inte heller i efterhand meddelat dem om förhöret och dess innehåll. Kriminalöverkonstapeln hade inte heller hänvisat målsäganden till stödtjänster.

JO skriver i sitt utlåtande att ärendet varken var omfattande eller exceptionellt, men att förundersökningen ändå pågick totalt i över 2,5 år.

Kriminalöverkonstapeln har erkänt att det var hens fel att förundersökningen blev för lång, men att det delvis berodde på att hen hade för många fall på sitt bord.

JO konstaterar därför i sitt avgörande att även ledningen hade misslyckats med att övervaka längden på förundersökningarna, och att ledningen och polisinrättningen i ett tidigare skede borde ha ingripit i dröjsmålet mer effektivt.