Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skrällbeskedet: Helsingfors IFK sparkar huvudtränaren – "En seger på åtta matcher räcker inte"

Från 2020
Uppdaterad 20.07.2020 15:09.
Tor Thodesen efter en match.
Bildtext Tor Thodesens sejour som HIFK:s huvudtränare är över.
Bild: All Over Press

Helsingfors IFK har avskedat huvudtränaren Tor Thodesen. Klubben skriver i ett pressmeddelande att man är missnöjd med resultaten den här säsongen.

De assisterande tränarna Teemu Kankkunen och Mike Keeney fortsätter på sina poster.

HIFK har inlett ligasäsongen knackigt och har bara en seger på tre matcher. Dessutom har man bara gjort ett mål.

Droppen som fick bägaren att rinna över var 0–3-förlusten hemma mot FC Lahti i lördags.

– Det här året har vi inte fått de resultat vi förväntat oss – inte i finska cupen, och inte i ligan. Matchprogrammet är tufft nu. En seger på åtta riktiga matcher det här året räcker inte. Förändringen måste ske nu. Jag kommer att jobba ihop med tränarteamet ännu tätare än tidigare. Vi behöver få ut mer från laget, och hitta vårt egna spel, säger sportchef Mika Lönnström i ett pressmeddelande.

Tor Thodesen lotsade IFK till sjua under sin första säsong i Helsingfors-klubben. Det var ett utmärkt resultat medger Lönnström.

– Han lyckades väldigt bra med tanke på de svåra förutsättningarna. Förra året förde Tor med sig sådana saker som vi önskade. Jag vill tacka honom för det och för allt annat han gjort för klubben.

"Många som måste se sig i spegeln"

HIFK:s vd Christoffer Perret är mån om att påpeka att det inte är Tor Thodesen ensam som ska bära skulden för den sega säsongsstarten.

– Det är många som måste se sig i spegeln. Men det här var det som var möjligt att göra och vi måste få till stånd en förändring nu, säger Perret till Yle Sporten.

Tor Thodesen under en match.
Bildtext Tor Thodesen lotsade HIFK till ligasexa i fjol.
Bild: All Over Press

Perret betonar att orsaken till tränarbytet efter bara tre spelade omgångar är att matchprogrammet är tajt. IFK har två matcher på kommande den här veckan.

– Vi har som mål att vara i topp sex i slutet av säsongen. Om vi ska väcka laget och få en förändring till stånd så måste det ske nu.

Han bekräftar att det inte finns några planer att rekrytera en ny huvudtränare.

– Just nu fortsätter vi med de tränare vi har. Det blir många diskussioner för att slå fast deras roller och ansvarsområden. Vi har ingen annan plan.

Thodesen: Kommer inte att sakna arbetskulturen

Tor Thodesen tar farväl av HIFK med ett meddelande på sin Facebook-sida. Han hyllar klubbens lojala supportrar men risar arbetskulturen i klubben.

– Jag tog en kalkylerad risk då jag skrev på för ytterligare ett år i fjol. Det förutsattes då att jag skulle få det maximala ur truppen för att få behålla jobbet. Ledarskapet har lett till en arbetskultur som jag inte tror på och inte kommer att sakna, skriver han.

Han påpekar att IFK har två poäng mer efter tre omgångar än för ett år sen, men han medger också att insatserna i de två hemmamatcherna inte höll måttet.

– Därför kom dagens besked inte som en överraskning.

Thodesen betonar att han inte ångrar något och önskar spelarna och tränarkollegorna lycka och välgång i framtiden.

Det största tacket riktar han till HIFK:s fans, Stadin Kingit.

– De bästa fans som en klubb kan önska sig!

Diskussion om artikeln