Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands näringsliv ändrar sig: Den inkomstrelaterade dagpenningen ska omfatta alla

Från 2020
Uppdaterad 20.07.2020 13:39.
en hand kastar upp mynt i luften mot en svart bakgrund
Bildtext Finlands näringsliv vill vidga den inkomstrelaterade dagpenningen
Bild: Nella Nuora / Yle

Finlands näringsliv EK har ändrat sin åsikt i frågan om inkomstrelaterad dagpenning. EK vill att den ska omfatta alla arbetslösa.

Enligt Finlands näringsliv ska man inte behöva vara med i en arbetslöshetskassa för att få ta del av den här typen av arbetslöshetsersättning.

EK anser att det nuvarande systemet är orättvist. Nu betalar alla, men bara de som är medlemmar i en arbetslöshetskassa får ta del av skyddet.

Under coronapandemin har många gått med i a-kassor eller fackförbund då de varit rädda att förlora jobbet.

EK skriver i sitt pressmeddelande att coronakrisen har visat att alla behöver kunna ta del av det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet.

- Pandemin har visat att lågavlönade arbetstagare ofta inte får inkomstrelaterat stöd och därför behöver vi en allmän inkomstrelaterad dagpenning, säger EK:s vd Ilkka Oksala.

EK skriver att de i ett år har förberett ett nytt förslag på inkomstrelaterad dagpenning.

- Det finns ett samförstånd bland regeringspartierna i det här, därför antar vi att reformen genomförs, säger Oksala.

"Förvånande vändning"

Enligt STTK kommer EK:s utspel som en överraskning. STTK påpekar i sitt pressmeddelande att EK så sent som förra veckan stödde det nuvarande systemet.

- De uppskattade kostnaderna för reformen är mellan 200 och 300 miljoner euro. Det är klart att de här pengarna inte finns och att det i förlängningen skulle leda till att den inkomstrelaterade dagpenningen försvagas, säger STTK:s ordförande Antti Palola.

Palola beskriver diskussionen kring utkomstskyddet som osmaklig. Enligt Palola är det verkliga motivet bakom förslaget att minska på stödet för de arbetslösa.

- Tanken överensstämmer inte med min uppfattning om riktig rättvisa utan tvärtom att göra det sämre för arbetstagarna.

Också FFC kritiska

Finlands Fackförbunds Centralorganisation, FFC, reagerar också i sitt pressmeddelande med förvåning på EK:s ändrade linje.

- Det verkar som att EK tycker att det är viktigare att följa de politiska partiernas riktlinje, än att långsiktigt utveckla samarbetet med arbetsmarknadsparterna. Det här kommer säkert också att synas i gemensamma förhandlingar, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

FFC ifrågasätter hur det här kommer att påverka. På samma gång som EK pratar om rättvisa och jämlikhet, så kommer den sociala tryggheten att krympa när det uppstår kostnader, skriver FFC i sitt pressmeddelande.

De anser att det kommer att inverka på andra delar i systemet med arbetslöshetsskydd och påverka de människor som av olika orsaker redan har en försvagad ställning på arbetsmarknaden.

- Det nuvarande systemet och utvecklingen av det är till förmån för löntagaren, säger Eloranta.

Artikeln uppdaterades 20.7 klockan 13.30 med FFC:s pressmeddelande.

Diskussion om artikeln