Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny app ska göra det lättare för personer med rörelsehinder att parkera – Sibbo och Lovisa är med, men inte Borgå

Från 2020
Parkeringsruta för personer med rörelsehinder
Bildtext Det kan vara svårt att hitta lämpliga parkeringsrutor för personer med rörelse- och funktionshinder i en främmande stad. Den nya appen kan hjälpa på den punkten.
Bild: Mostphotos

Automobilförbundet har nyligen lanserat en app som ska göra det lättare att hitta parkeringsplatser för rörelsehindrade.

I framtiden kan det också finnas uppgifter om tillgänglighet i offentliga byggnader i appen.

Appen testades först i Forssa och Björneborg och nu har flera kommuner gått med – bland dem Sibbo och Lovisa, men inte Borgå.

Vi ringer upp Johanna Aaltonen som är ordförande för handikapprådet i Borgå. Hon tycker att den nya appen är mycket lämplig, viktig och nödvändig.

– Tänker man på dem som har parkeringstillstånd för rörelsehindrade så ger appen dem en möjlighet att planera sina besök till olika ställen bättre. Då blir också staden mer tillgänglig för de personerna, säger Aaltonen.

Mer tillgänglighet för turister

Det här gör i sin tur staden eller kommunen mer attraktiv för besökare, eftersom det också finns rullstolsburna turister eller turister med rörelsehinder.

– Det är en jättestor sak att kunna planera sin dag så att man kan ta sig från punkt a till punkt b på ett lättare sätt. Med hjälp av den här appen skulle man till exempel kunna kolla hur nära man kommer Domkyrkan i Borgå, och var man ska parkera när man tar sig vidare därifrån.

Hon känner inte till huruvida Borgå stad har planer på att gå med i appen, men konstaterar att hon fortfarande är hoppfull eftersom den är rätt ny.

– Jag tycker att det är fantastiskt att Lovisa och Sibbo har reagerat genast och hoppas att Borgå går med. Nu handlar det ju mest om parkering men i framtiden kanske andra tillgänglighetsaspekter kan inkorporeras.

Johanna Aaltonen berättar att handikapprådet har sitt nästa möte i slutet av augusti. Då kommer appen att vara med på agendan.

Aaltonen säger att hon tror att rådet kommer att vara aktivt och lobba för att Borgå skulle gå med i appen.

Många bilister behöver appen

Projektchef Janne Koivisto på Automobilförbundet säger till Yle Uutiset att förhoppningen är att alla kommuner i något skede skulle finnas med i appen.

– Enligt våra uppgifter finns det över 90 000 bilister med parkeringstillstånd för rörelsehindrade i Finland. Det handlar alltså om en betydande mängd bilister, säger Koivisto.

Också han lyfter fram nyttig appen är för till exempel turister.

– Alla vet nog var parkeringsplatserna för rörelse- och funktionshindrade finns på den egna hemorten. Men vad händer om man måste köra till en främmande stad? Där kan det vara en utmaning att hitta parkeringsplatser som lämpar sig för rörelsehindrade.

Yle Östnyland har också försökt nå Borgå stad för att kolla om det finns planer på att staden ska gå med i appen.