Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Frida Karlsson har lärt sig sin läxa efter hälsoproblemen i vintras: ”Balansen har varit nyckelord”

Från 2020
Frida Karlsson poserar efter segern i Holmenkollen 2020.
Bildtext Frida Karlsson gjorde en stark comeback till världscupen i februari.
Bild: SPA | Swedish Press Agency

Supertalangen Frida Karlsson fick sitt stora genombrott i VM i Seefeld 2019. Förväntningarna var följaktligen högt uppskruvade inför förra säsongen, men hälsoproblem ledde till att hon tvingades avbryta världscupen. I vinter ska inte samma sak ske igen. Det gäller att hålla koll med tanke på hur fjolåret var, säger personliga tränaren Per Nilsson.

Efter VM-guld, silver och brons i Seefeld var det många som förväntade sig att den 20-åriga Frida Karlsson skulle rada upp snarlika placeringar i världscupen förra vintern. I stället tvingades hon strax efter säsongsstarten ta en timeout på grund av hälsoproblem.

Hon återvände först i februari men gjorde det med besked. Hon vann tremilen i Holmenkollen före Therese Johaug innan coronapandemin satte stopp för återstoden av säsongen.

Hennes personliga tränare Per Nilsson avslöjar för Expressen att han lagt stor vikt vid att hon inte ska träna för aggressivt den här sommaren.

– Det gäller att hålla koll, med tanke på hur fjolåret var, så att det blir en bra balans, säger Per Nilsson.

– Det är fem månader kvar till tävlingsstart så man måste vara uppmärksam hela tiden. Träna bra och inte vara för het på gröten men inte vara för passiv heller. Balansen och att ”monitorera” det man gör har varit nyckelord i år.

Rekordtid i konditionstest

Mycket tyder på att Frida Karlssons sommarträning har varit lyckad. För några veckor sen kom beskedet om att hon slagit landslagskollegan Ebba Anderssons rekordtid på Hallstatestet – ett klassiskt konditionstest bland svenska längdskidåkare.

Det handlar om maxlöpning på 1 800 meter rakt uppför Hallstabacken i Sollefteå. Höjdskillnaden är 210 meter.

Per Nilsson har stundvis till och med varit tvungen att tygla Karlssons träningsiver i sommar.

– Så är det med alla de här som är duktiga, Ebba och Frida och allihop. De har sånt självdriv så det är en stor roll som tränare att se till att lägga på lagom. De är ju grymma på att bara köra på.

Om coronaläget tillåter så inleds världscupen i längdskidåkning den 27 november i Ruka.

Diskussion om artikeln