Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sparkade Tor Thodesen lägger ut texten om HIFK och klubbens arbetsmiljö: "Har länge haft känslan att jag kan få gå – och det känns som det var meningen att jag ska känna så"

Från 2020
FC Lahti kör över HIFK på bortaplan - Spela upp på Arenan

Tor Thodesen fick sparken från HIFK – och norrmannen säger i en intervju med Yle Sporten att beskedet inte var en överraskning. Snarare tvärtom. "Om man har försökt leda laget på sitt eget sätt har det vilat en press på en. Man måste vinna alla matcher. Det är svårt."

Efter tre svaga matcher i starten av fotbollsligan agerade HIFK:s klubbledning. På måndagen meddelade klubben att Tor Thodesen inte längre är lagets huvudtränare.

Nu talar Thodesen ut om klubbens beslut. I en intervju med Yle Sporten säger norrmannen att han kallades till ett möte i söndags – dagen efter 0–3-förlusten hemma mot FC Lahti.

– Då fick jag informationen att beslutet är fattat. Det fanns inget mer att diskutera. Det var bara att rätta sig efter klubbens beslut.

På måndagsmorgonen tog han farväl av spelarna.

– Jag har gjort mitt bästa i den här klubben och haft en bra dialog med alla spelare. Jag går härifrån med huvudet högt. Att klubben inte tycker att lagets prestationer är tillräckligt bra står för dem.

När förstod du att det kan gå så här?

– Jag har haft den känslan länge – och som jag har förstått det har det varit meningen att jag ska känna så. Saker ska se ut på ett bestämt sätt för att man ska accepteras från ledningen och ägarna.

– Om man har försökt leda laget på sitt eget sätt har det vilat en press på en. Man måste vinna alla matcher. Det är svårt.

Pratat tre gånger med ägaren

I ett inlägg på Facebook skriver Thodesen att han inte kommer att sakna arbetsmiljön i HIFK.

– Jag tror inte att arbetsmiljön är bra om det hänger krav på folk. Jag tror på att jobba tillsammans och lösa problemen ihop. Då måste man lita på sina medarbetare och låta dem få lösa uppgifterna som de har anställts för att göra.

Hur har det varit att vara HIFK-tränare? Har du haft ansvaret fullt ut för laguttagningar?

– Jag har haft ansvar för uttagningarna, för lagets träning och för prestationerna på planen. Utöver det vill jag inte kommentera hur klubben har skött saker och ting.

I maj 2019 blev den kinesiske affärsmannen Lucas Jin Chang majoritetsägare i HIFK. Den nyheten skakade om Fotbollsfinland och många HIFK-supportrar var förbannade.

Thodesen medger att förutsättningarna förändrades totalt på många sätt.

– Men jag har ingen anledning att kritisera det. Det är upp till andra att utvärdera det. Sportsligt har det gett oss vissa fördelar.

– Tack vare de pengarna har vi kunnat satsa vidare. Efter coronan har verksamheten varit som en ren amatörklubb, men det handlar om pandemin.

Hur många gånger har du pratat med ägaren under det här dryga året?

– Vi har haft tre halvtimmeslånga möten i Helsingfors. Ingen kommunikation utöver det. Jag vill inte dela med mig offentligt av vad jag tänker om honom. Den åsikten behåller jag för mig själv.

– Vi har en daglig ledning som har som uppgift att hjälpa laget på ett sätt som ägarna och styrelsen är nöjd med.

"Lärt mig att älska HIFK"

I januari 2019 meddelade HIFK att Thodesen blir lagets tränare. Då var Helsingforslaget nykomling i ligan.

Norrmannen fick ungefär ett och ett halvt år i klubben.

– Det har varit en period som har präglats av en del oro, men jag tycker att jag har hanterat det väl. Det har inte förstört min nattsömn. Jag har trivts extremt bra i Helsingfors och har lärt mig väldigt mycket om HIFK.

– Jag har lärt mig att älska klubben. Därför förlängde jag i höstas trots att jag visste om problemen som finns.

Vad är du mest nöjd med?

– Förra vintern var det mesta osäkert – speciellt lagbygget som var brokigt om vi uttrycker det försiktigt. Vi utvecklades, tog poäng och konkurrerade.

– Nu har vi två poäng mer än vid samma tidpunkt i fjol. I mitt huvud har vi gått åt rätt håll. Vi hade förutsättningar att ta oss in på övre halvan. Och en sak är säker: Jag hade gjort allt på exakt samma sätt en gång till.

Thodesen poängterar att han har trivts väldigt bra och att det har varit intressant att ta del av den finländska fotbollen. I slutet av den här veckan åker han tillbaka till Norge.

– Jag ska ta farväl av Helsingfors i några dagar och sköta praktiska saker. Det är många vänner som jag ska säga hej då till.

Diskussion om artikeln