Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboborna är ännu försiktiga med att resa trots lättade reserestriktioner

Från 2020
Uppdaterad 22.07.2020 07:38.
En person som har en lite kappsäck bredvid sig. Bara mänskans fötter och rygg syns.
Bildtext Diskussionen om en andra våg skapar osäkerhet gällande resande.
Bild: Silja Viitala / Yle

Under sommarmånaderna har reserestriktionerna stegvis lättats och Finland har öppnat upp för resor till allt fler länder. Under juli månad öppnades gränserna till allt fler europeiska länder och även en del länder utanför Europa.

Vid resebyrån Forte i Nådendal har man under de två senaste veckorna uppmärksammat att åbolänningarna igen börjat visa intresse för att åka på utlandsresa. Personerna som varit i kontakt med resebyrån har främst bara ställt frågor, men vissa har också bokat en resa.

- Folk är ännu försiktiga med att boka, men man märker nog en stor skillnad på situationen i dag i jämförelse med hur situationen såg ut för två veckor sedan, berättar vd Anita Fortelius-Ranta.

Hon uppskattar att mängden fritidsresenärer har sjunkit med minst 90 procent i förhållande till samma tidpunkt förra året.

De resmål som väckt störst intresse bland Fortelius-Rantas kunder är Island och Estland, men nu har resebyrån även fått förfrågningar om resor till Grekland. Särskilt populära är kryssningar mellan Åbo och Tallinn.

Ovissheten sätter käppar i hjulen

Trots att Finland öppnar sina gränser till fler länder, går det inte att garantera att situationen är densamma i framtiden. Fortelius-Ranta lyfter fram Spanien som ett exempel.

- Det som är svårt med att göra bokningar är att man inte vet hur morgondagen ser ut. Nu har exempelvis Spanien infört strängare restriktioner igen. Den här situationen lever hela tiden.

kvinna står på terminal med ryggen mot kameran.
Bildtext Att sälja resor är riskfyllt just nu på grund av framtidens ovisshet.
Bild: Mostphotos/kasto80

Företaget marknadsför inte fritidsresor i tidningarna just nu utan fokuset ligger för tillfället på arbetsresor.

- Det är så osäkert att sälja fritidsresor just nu att det nästan är bortkastade pengar.

Hon berättar att hon ännu i mars inte kunde föreställa sig att situationen skulle vara så här länge.

- Jag har själv varit i branschen i trettio år. Under de åren har det skett mycket som påverkat resebranschen, bland annat terrordåd i storstäder och askmoln från vulkanen på Island. Det har ändå tagit högst 1-2 veckor för situationen att normaliseras.

Coronakrisen är något helt annat förklarar hon, det finns ingen vetskap gällande hur länge situationen kommer att vara. Rädslan för en annan våg leder också till att folk är försiktiga med att boka resor.

Resevillkoren annorlunda än vanligt

Resevillkoren under coronapandemin är mycket mer osäkra än innan pandemin.

- Om vi skräddarsyr en resa med flyg till Malaga, inkvartering och transport så är villkoren väldigt beroende av flygbolagets och hotellets villkor.

Villkoren kan däremot se annorlunda ut ifall de förmedlar resor från researrangörer som har egna villkor.

Resebyråerna och konsumenterna är båda väldigt beroende av flygbolagen.

- Det som är svårt är då vi exempelvis bokat en resa till Island, så kan flygbolaget plötsligt bestämma sig för att planet inte heller lyfter eftersom det inte finns tillräckligt med resenärer.

Ett vitt flygplan fotograferat nerifrån mot en bakgrund av blå himmel. Det är ett Finnairplan som flyger över Böle i Helsingfors i juni 2020.
Bildtext Flygbolagen bestämmer villkoren.
Bild: Silja Viitala / Yle

Resebyråer kan växa i popularitet

Fortelius-Ranta tror inte att resandet kommer se lika ut som innan coronakrisen. Bland annat det stora utbudet i tidtabeller och prissättningen kommer se annorlunda ut.

Däremot tror hon att folk alltmer kommer att återgå till att boka resa via resebyråer igen, eftersom tiderna är mycket mer osäkra. Då man bokar via resebyrå ligger ansvaret på bolaget.

Ifall konsumenten själv bokar hotell och flyg på olika webbplatser, har konsumenten ingen säkerhet gällande återbetalning ifall flygen inhiberas. Fortelius-Ranta förklarar att sannolikheten då är stor att konsumenten mister sina pengar.

På Åbos gator förhåller sig folk skeptiskt till resande

Nella Toivonen säger att hon inte tänker åka på utlandsresa för tillfället och är inte heller intresserad av att åka utomlands just nu.

Hon berättar att hon tillbringat semestern i Åbolands skärgård i år, och att hon inte känner något behov av att åka utomlands just nu.

- Resande kan bli aktuellt igen ifall situationen i världen förbättras, då kan jag försiktigt överväga att åka utomlands igen.

Nella Toivonen på Biskopsgatan
Bildtext Nella Toivonen saknar inte att resa till utlandet i sommar.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Rasmus Eskola är av samma åsikt. Han och Julia Lövengren är på besök i Åbo från huvudstadsregionen.

Han berättar att de på grund av coronakrisen hellre reser inom landet. Om coronakrisen inte hade ägt rum hade Eskola eventuellt åkt på utlandsresa i sommar.

- Jag kunde säkert tänka mig att åka på resa nästa år, men det beror på hur coronakrisen utvecklas.

Rasmus Eskola och Julia Lövengren på Biskopsgatan.
Bildtext Rasmus Eskola och Julia Lövengren turistar inom landet i år.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Också Irina Muuri och Anne Kiviniitty är på besök i Åbo. Irina Muuri har varit på en utlandsresa till Riga förra veckan men föredrar att resa i hemlandet för tillfället. Anne Kiviniitty är däremot av den åsikten att hon inte vill åka utomlands just nu.

- Vi åkte hellre på besök till Åbo än att åka över med färjan från Helsingfors till Tallinn.

Irina Muuri och Anne Kiviniitty står bredvid varandra utomhus.
Bildtext Irina Muuri har varit på semester i Riga för en vecka sedan. Anne Kiviniitty vill däremot inte åka utomlands i år.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Irina Muuri berättar att hon upplevde att smittspridningen i Riga var så pass låg att hon valde att åka. Hon upplevde att folk höll bra med avstånd på resan och att det var färre turister på plats än vanligt.