Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kaotiskt i kön utanför nattklubb i Vasa i lördags: “Jag har varit på flera konserter i mitt liv men aldrig varit med om något liknande”

Från 2020
en ung kvinna i vit skjorta står utanför en byggnad
Bildtext Vasabon Lina Nystrand blev ledsen och uppskakad över trycket i kön utanför nattklubben i lördags. Nattklubben Fontanas vd Susanna Tuohiniemi lovar att situationen inte ska upprepas.
Bild: Anna Wikman / Yle

Den gångna helgen var den första på flera månader som nattklubbarna fick ha öppet igen. Men antalet platser var begränsade, vilket ledde till kaos i köerna åtminstone i Vasa. Den nyblivna studenten Lina Nystrand var på väg till nattklubben Fontana i lördags, men trycket i kön var så hårt att hon fick obehag.

Eftersom coronasituationen länge varit lugn i Österbotten ville många ut och festa i helgen. Det ville också de nyblivna studenterna Lina Nystrand och Rebecka Björklund.

De ställde sig med några kompisar i kön utanför nattklubben Fontana i Vasa, som skulle öppna sina dörrar för första gången på en lördag på flera månader.

Men redan en halvtimme innan öppningen, började det märkas att de tre ordningsvakterna utanför inte riktigt hade koll på situationen.

Jag har flera kompisar som kom med tårar i ögonen och tyckte att hela situationen var helt sjuk

― Lina Nystrand

- Det var trångt, men ganska lugnt nog i början. Men sedan började folk knuffas och buffa på bakifrån och kön började välla in från alla sidor, eftersom de inte hade några stängsel, vilket jag tycker är ganska dumt, säger Nystrand.

natklubben fontanas ingång
Bildtext Mängden nattklubbsbesökare i helgen överraskade, säger man vid Fontana i Vasa.
Bild: Anna Wikman / Yle

Nystrand och Björklund, som var väldigt nära dörren fick ett enormt tryck av andra människor runtom.

- Det blev en riktigt otrevlig och ångestframkallade situation så till sist gav vi bara upp, det var inte värt att vänta, säger Björklund.

- Man började ju tänka, hur säkert är det här? Man stod ansikte mot ansikte runt helt främmande människor, säger Nystrand, som berättar att hon var jätterädd för att falla.

Det kändes jätteobehagligt. Jag hade bara några små skor på mig. Jag var jätterädd att jag skulle falla.

― Lina Nystrand

- All feelis hade farit för länge sedan och det lämnade nog en bitter känsla efteråt, säger Nystrand.

"Alldeles för få ordningsvakter"

Både Lina Nystrand och Rebecka Björklund har varit på stora konserter tidigare i livet men säger att den här situationen nog var i klass med de mest vilda köerna, om inte värre.

- Nu är jag nog mest frustrerad och arg, men jag var nog mest ledsen och uppskakad i lördags. Jag har flera kompisar som kom med tårar i ögonen och tyckte att hela situationen var helt sjuk. Jag har varit på flera konserter i livet, men det har aldrig varit på det där viset. Och det här är bara en nattklubb, säger Nystrand.

Nystrand och Björklund förstår båda att det finns ett personligt ansvar, men säger att det inte räcker i sådana här lägen.

Båda två anser att man vid nattklubben borde ha varit mer förberedd på mängden. Tre ordningsvakter utanför var inte tillräckligt, säger Björklund.

Dessutom hade man inga stängsel vid dörren, vilket gjorde att ordningsvakterna vid dörren inte visste vem som köat längst och började välja folk på måfå, säger hon.

- Allt var så oklart. Om de bara skulle ha haft ordning på kön och en tydlig kö så skulle det ha underlättat jättemycket, tror Björklund.

Populariteten överraskade nattklubben

Från Fontanas sida svarar verkställande direktör Susanna Tuohiniemi på kritiken.

- För det första är det jättetråkigt och beklagligt att höra att de känt sig så. Det är sådant vi inte vill höra, speciellt inte i dessa rådande tider.

Vi kommer att ta till åtgärder så att liknande situationer inte kommer kunna uppstå

― Susanna Tuohiniemi, verkställande direktör för Fontana

Tuohiniemi berättar att populariteten överraskade dem. På grund av alla säkerhetsåtgärder som vidtagits rymdes bara hälften av den normala mängden in i nattklubben, 360 istället för 705, vilket i helgen visade sig vara en liten mängd jämfört den efterfrågan som fanns.

- Populariteten överraskade nog oss lite på den fronten, när sommaren överlag brukar vara mycket lugnare med färre studerande i Vasa.

Hon berättar ändå att man tagit till sig kritiken och kommer att förbättra situationen framöver.

- Vi kommer att ta till åtgärder så att liknande situation inte kommer att kunna uppstå. Från och med nästa helg kommer vi att ha bland annat skyddsstängsel som kommer att hjälpa till att lätta på kön.

Annars, hur känns det att ha öppnat upp igen efter att ha haft stängt i fyra månader?

- Det är ännu mycket restriktioner. Vi lever ju inte på något vis i någon normal situation och det kommer att dröja länge innan vi gör det. Så det är mycket som vi ännu behöver jobba med och behöver titta på efter den första helgen, men det är ändå trevligt att erbjuda jobb åt våra arbetare och att vi kan återgå till en någorlunda normal situation.

Diskussion om artikeln