Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländaren Pekka Kataja misstänker att högerextremister försökte döda honom - gärningsmännen inte gripna

Från 2020
Pekka Kataja är Sannfinländarnas valchef i Mellersta Finlands valkrets. Han är också partikamraten Jouni Kotiahos riksdagsassistent.
Bildtext Pekka Kataja kommer hem från sjukhuset under måndagen.
Bild: Sannfinländarna

Sannfinländarnas valchef i Mellersta Finland Pekka Kataja återhämtar sig från skadorna från misshandeln i fredags, skriver Yle Uutiset.

Misshandeln var så våldsam att polisen utreder händelsen som dråpförsök. Polisen är mitt i utredningen och gärningsmännen är ännu inte gripna, men Kataja tror att det ligger politiska motiv bakom misshandeln.

- Det finns inget i mitt privata liv som skulle vara orsak till det här. Dådet var tydligt planerat och iscensatt. Den ena levererade en postförsändelse och verifierade min identitet. Den andra gärningsmannen, som var gömd och inte syntes i dörrögat, började slå med ett metallföremål därifrån, säger Kataja.

Kataja anser att det bara kan vara frågan om ett politiskt motiv. Han säger att han är kritisk till invandring och extremhögern.

- Där har jag fiender. Jag fördömer högerextremism kraftigt och har försökt få bort dem från Sannfinländarnas grupp i Mellersta Finland. Jag tror nästan att det här utförts av högerextremister, men det är bara min gissning. Polisen undersöker saken och då klarnar motiven.

Polisen har hittills inte tagit ställning till motivet bakom dådet. Undersökningsledare Markku Latvala säger att motivet oftast klarnar när man fått tag på gärningsmännen och man kan förhöra dem.

Polisen har hört boende i Katajas bostadshus. Det fanns inga utomstående vittnen till misshandeln, så polisen har inte information om vilka gärningsmännen är.

"Det var inte invandrare"

Till en början verkade det som att Kataja trodde att det var invandrare som utfört dådet.

- Jag hade inte som avsikt att skylla på dem. Jag vet inte vem som gjorde det här och jag har försökt förtydliga det.

Kataja bekräftar att han gav sitt första uttalande om misshandeln i ambulansen på väg till sjukhuset. Det här till en bekant reporter som ringde till honom. Kataja beklagar att han valde att beskriva angriparna som "personer med arabiskt utseende".

Kataja betonar att gärningsmännen inte är utländska, även om personen som gav honom paketet hade mörka drag och mörkt hår. Han talade inte heller finska med någon brytning, utan bara en annan dialekt än den man vanligtvis använder på orten, säger Kataja.

I helgen berättade Kataja för tidningen Keskisuomalainen om sina skador.

- De säger att jag har tur som är vid liv och inte har några bestående skador. Jag har bestämt mig för att inte tänka på att det kom för att döda mig utan bara tänka att jag hade tur.

Kataja får lämna sjukhuset ännu under måndagen.

Halla-aho: "Möjligt med ett annat motiv än ett politiskt"

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho och partisekreterare Simo Grönroos skrev ett uttalande om lördagens händelser i Suomen uutiset. Också enligt dem pekar allt på att det var frågan om ett brott riktat mot Kataja och hans politiska aktivitet.

På måndagen berättade Halla-aho för Yle att hans information om saken grundar sig på vad Kataja har berättat om händelsen.

- De här personerna hade kommit till Pekka Katajas dörr, frågat om han var Pekka Kataja och har tydligt varit medvetna om hans politiska ställning, säger Halla-aho.

Enligt Halla-aho är det inte för tidigt att ta ställning till dådets potentiella motiv. Enligt honom är det också möjligt att det inte är ett politiskt motiv bakom dådet.

- Såklart. Jag vet inte heller vad motivet är, säger Halla-aho.

Riksdagens säkerhetschef Jukka Savola berättar att händelsen inte har påverkat riksdagens säkerhetsarrangemang.

- Vi har inte fått någon information om att det här skulle påverka riksdagens verksamhet.

Savola säger att händelsen utreds som vanligt i samarbete mellan myndigheter.

Artikeln är en översättning av Yle uutisets artikel "Perussuomalaisten Pekka Kataja epäilee äärioikeiston yrittäneen tappaa hänet: "Minulla on siellä vihamiehiä"". Översättning och bearbetning av Tintin Råholm.