Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Livlig båttrafik kan skada skärgårdsmiljön - Forskare uppmanar: "Kör långsammare och skräpa inte ner"

Från 2020
En segelbåt och en motorbåt på havet.
Bildtext Många båtar i skärgården kan påverka de marina ekosystemen negativt.
Bild: Lehtikuva

I skärgården flockas just nu båtar i gästhamnar, och båttrafiken är livligare än vanligt. Det finns ändå risker i och med att en stor mängd båtar rör sig på havet. De marina ekosystemen kan påverkas negativt av att många båtar och människor rör sig i skärgården.

Sonja Salovius-Laurén, specialforskare i marinbiologi vid Åbo Akademi, säger att det är ganska självklart att påverkan på ekosystemen blir större då antalet människor i skärgården ökar.

- Oftast är tyvärr den mänskliga påverkan på naturen negativ, och det är klart att då antalet människor ökar så blir effekten på miljön större. Skulle vi inte ha några människor i skärgården så skulle vi inte ha några miljöproblem.

En kvinna står en sommardag vid en klippa.
Bildtext Sonja Salovius-Laurén arbetar som specialforskare i marinbiologi.
Bild: Maj Lundström / Yle

Salovius-Laurén säger att en större mängd människor medför ett ökat slitage och mera nedskräpning.

- Folk som rör sig till havs är inte alltid så försiktiga med vad de slänger i havet. Till exempel plast ska man aldrig kasta i havet, eftersom djur kan äta plasten. Över 90 procent av sjöfåglarna i Nordsjön har i dag plast i sig, och år 2050 uppskattar man att 99 procent av världens sjöfåglar har plast i sina magar.

- Man ska inte heller tvätta kläder eller hälla ut diskvatten i havet, inte ens tvätta potatisen, eftersom detta tillför näringsämnen som det redan finns för mycket av och som kan gynna den blågröna algblomningen. Det som du inte kastar på ditt vardagsrumsgolv ska du inte heller kasta i havet.

Enligt Salovius-Laurén beror ändå båtarnas miljöpåverkan på vilken typ av båt det handlar om.

Det finns ju olika typer av båtar. Om en liten båt seglar omkring är påverkan mindre än om en stor motorbåt kör fort på grunt vatten.

Salovius-Laurén säger att det gäller att vara speciellt försiktig i områden där djupet är under 2,5 meter.

- På grunda områden finns det mycket vegetation som kan skadas av båtarnas propellrar. Båtarna grumlar också vattnet och försämrar ljusförhållandena, vilket är skadligt för vegetationen. De här områdena är väldigt viktiga ur ekologisk synvinkel, där finns fiskarnas barnkamrar och många andra arter som är viktiga i näringskedjorna, så som snäckor och kräftdjur.

Också hastigheten är viktig att tänka på när man rör sig i skärgården.

- Om man kör fort och ger upphov till stora svallvågor sliter erosionen på sandstränder och den strandnära växtligheten. Att köra långsammare nära stränder och där det är grunt är skonsammare för miljön.

Vågsvall efter en motorbåt som åker förbi Nestes oljeraffinaderi.
Bildtext Vilken typ av båt du har kan avgöra hur stor din miljöpåverkan är, men även hur fort du kör är viktigt.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Även buller som kommer från motorer stör djuren som lever i havet.

- Både fiskar och större däggdjur som sälar kan påverkas av oljud. Deras kommunikation kan till exempel försvåras och deras hörsel kan skadas. Forskning i Sverige visar också att fiskens lek hämmas av oljud. Om det är speciellt mycket båtar i skärgården kan djuren inte ens fly undan oljudet, det finns överallt, säger Salovius-Laurén.

Salovius-Laurén upplever själv att det är en trend bland båtägare att köpa större och större båtar och motorer, vilket har negativa konsekvenser för miljön.

- Små båtar små problem, stora båtar större problem. Det är klart att en stor båt med en större motor har mera ljud och har större utsläpp. Det är som om klimatångesten och miljötänket helt försvinner när folk om vårarna planerar vilken båt de ska köpa.

Båtar i en gästhamn.
Bildtext I Kasnäs gästhamn är det just nu full med båtar.
Bild: Maj Lundström / Yle

Tips för en miljövänlig båttur

  • Kör långsamt, och njut av att vara på havet (förbrukar mindre bränsle, mindre oljud, mindre vågor och mindre erosion)
  • Kör speciellt långsamt nära stränder, där det är grunt, eller där du ser sjöfåglar i närheten
  • Uträtta dina behov långt från vattnet så bidrar de inte till näringstillförsel
  • Tvätta inte kläder i havet och häll inte ut diskvatten i havet
  • Kasta inte skräp i havet
  • Spill inte ut olja och bensin, de är giftiga
  • Ha inte husdjur lösa på kobbar där det finns häckande fåglar och fågelungar

Mikko Suominen är en av de båtgäster som befinner sig i Kasnäs gästhamn. Han säger att miljön definitivt är något han tänker på när han rör sig med sin båt i skärgården.

- Jag försöker att inte köra så snabbt, och att inte använda så mycket bränsle. Det viktigaste är inte att jag kör en fin, stor och ny båtmodell, utan att jag får vara här i skärgården.

En man står vid sin båt i Kasnäs gästhamn.
Bildtext Mikko Suominen rör sig ofta i skärgården, både med kajak och med motorbåt.
Bild: Maj Lundström / Yle

Suominen säger att han ändå skulle vilja förbättra sig på vissa sätt.

- Jag använder fortfarande giftig bottenfärg på båten, så det skulle jag kunna ändra på. Men jag försöker göra mitt bästa.

Diskussion om artikeln