Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Experimentellt coronavaccin uppvisar lovande resultat

Från 2020
En hand med plasthandske håller i ett provrör.
Bildtext Oxfords universitet har ingått ett samarbete med läkemedelsbolaget Astrazeneca, som förbundit sig att producera två miljarder doser av vaccinet.
Bild: Rungroj Yongrit / EPA

Forskare vid Oxfords universitet har uppvisat lovande resultat med ett nytt coronavaccin. De betonar att forskningen fortfarande är i ett tidigt skede, men uppskattar att de kanske kan ha tillräckligt med data i slutet av året för att avgöra om vaccinet kan användas i stor skala.

Den första experimentfasen med det nya vaccinet har gett upphov till en reaktion i hundratals försökspersoners immunförsvar. Det framgår i en preliminär rapport, som i dag publicerades i tidskriften The Lancet.

Experimentet började redan i april, då kring 1 000 person deltog.

"Vi ser en bra immunreaktion i så gott som alla deltagare"

Hälften av försökspersonerna fick vaccinet och hälften tillhörde kontrollgruppen, som fick ett vaccin mot hjärnhinneinflammation.

Försökspersonerna är i åldern 18 till 55 år och reaktionen i deras immunförsvar varade i åtminstone två månader.

– Vi ser en bra immunreaktion i så gott som alla deltagare. Det det här vaccinet gör särskilt väl är att väcka båda sidor av immunförsvaret, säger Adrian Hill, direktör för Jenner Institute vid Oxfords universitet.

Vaccinet ger upphov till antikroppar

Enligt Hill ger vaccinet upphov till antikroppar, som förhindrar en ny infektion, men får också kroppen att producera T-celler för att förgöra en befintlig coronainfektion.

På basis av resultaten verkar vaccinet förse patienten med lika mycket antikroppar som en person som har burit på viruset.

Vaccinet orsakade lindriga biverkningar såsom stegring, rysningar och muskelvärk.

Mycket forskning återstår

Direktören Hill kan inte med säkerhet bedöma hur snabbt ett fungerande och tillförlitligt vaccin kan vara klart för marknaden, bland annat beror det på hur viruset sprider sig.

Hill säger ändå att forskarna möjligtvis kan ha tillräckligt med data i slutet av året för att avgöra om vaccinet kan användas på den stora allmänheten.

För tillfället pågår fortfarande aningen större experiment än det i dag offentliggjorda. Ett omfattar kring 10 000 personer i Storbritannien, Sydafrika och Brasilien, och ett nytt experiment med 30 000 personer ska inledas i USA inom kort.

Oxfords universitet har ingått ett samarbete med läkemedelsbolaget Astrazeneca, som förbundit sig att producera två miljarder doser av vaccinet.

Källor: The Lancet, AP

Diskussion om artikeln