Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sommargästen Gunilla Löfstedt-Söderholm blev ett av TV-nytts mest kända ansikten - en del av kavajerna hänger numera i klädskåpet på Skåldö

Från 2020
En kvinna med mörkt hår, glasögon med röda bågar och röd-vit (polka) randig topp i en lummig trädgård med rött trästaket, träd och sol
Bildtext Gunilla Löfstedt-Söderholm blir fortfarande igenkänd av allmänheten, trots att hon slutade på Yle för åtta år sedan.
Bild: Kjell Ekholm

Gunilla Löfstedt-Söderholm skulle egentligen bli lärare men ett sommarjobb på radions Aktuelltredaktion ändrade på planerna. Det slutade med att hon jobbade på Yle i 36 år.

I mitten av 1980-talet började Gunilla Löfstedt-Söderholm jobba som nyhetsuppläsare i TV-nytt. Trots att det är åtta år sedan hon slutade sitt jobb vid Yle blir hon ännu igenkänd på stan.

I sommar har bland annat en glassbilsförsäljare känt igen henne, då hon iklädd keps köpte glass i närheten av fritidsbostaden på Skåldö i Ekenäs skärgård.

- Många säger att de har vuxit upp med mig, berättar hon.

TV-nytt
Bildtext Gunilla Löfstedt-Söderholm var ett bekant ansikte i TV-nytt i många år.
Bild: YLE / Jyrki Valkama

Det är också i klädskåpet i Skåldöhemmet som kavajer som hon hade på när hon läste nyheter i tv:n hänger.

- En stor del av de kläder som jag hade speciellt de första tio åren var de facto egna kläder.

Tillsammans med Kjell Ekholm går hon igenom sin karriär och händelser som blivit kvar i minnet från de tusentals sändningar hon gjorde under åren. Lyssna på intervjun i klippet nedan.

Sommargästen Gunilla Löfstedt-Söderholm: Efter den nyhetssändningen var jag beredd att säga upp mig

37:06

Diskussion om artikeln