Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens F1-expert kastar fram internt arrangemang som kan ge Sebastian Vettel ett Red Bull-avtal: "Har man kontrakt så gäller det för alla fyra bilar"

Från 2020
Under formel 1-veckoslutet i Ungern sågs Red Bulls Helmut Marko snacka med Ferraris Sebastian Vettel.
Bildtext Under formel 1-veckoslutet i Ungern sågs Red Bulls Helmut Marko snacka med Ferraris Sebastian Vettel.
Bild: XPB Images / All Over Press

Samtidigt som formel 1-säsongen precis har dragit i gång på allvar är spekulationerna om nästa års förarplatser i full gång. Vilka förare kör för vilka stall? Sebastian Vettel letar efter jobb och formel 1-experten Fredrik af Petersens tror att en kontraktsklausul kan resultera i att Alexander Albon petas av Red Bull.

Det står redan klart att Sebastian Vettel får lämna Ferrari och han har kopplats ihop med såväl Aston Martin som Red Bull.

I maj blev det klart att Carlos Sainz ersätter Sebastian Vettel i Ferrari. Efter det ryktades Vettel vara på väg till Renault men den dörren stängdes då stallet meddelade att den tidigare världsmästaren Fernando Alonso gör formel 1-comeback.

Nu handlar Vettelspekulationerna om en flytt till Aston Martin (som fortfarande heter Racing Point) eller Red Bull.

Är Sergio Perez plats hotad?

I Aston Martins fall har stalltipset varit att Sergio Perez, trots ett gällande kontrakt och tidvis pigga insatser, skulle få tacka för sig efter säsongen.

– Lance Stroll, som är son till stallägaren, kommer nämligen inte att bli arbetslös, säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

– Jag tror att den tidsgräns som Perez har är till den 31 augusti för då löper någon form av option ut. Om han får flytta på sig så blir det med en rejäl slant som plåster på såren.

I Red Bull är Max Verstappen, som nyligen tecknade ett treårskontrakt, given. Stallkamraten Alexander Albon har inte imponerat men allt handlar inte bara om prestationerna på banan.

– Helmut Marko, som är Red Bulls motorsportchef, har sagt att man har ett giltigt kontrakt med Alexander Albon vars mamma kommer från Thailand. Red Bull ägs ju till 51 procent av en thailändsk familj och till 49 procent av Dietrich Mateschitz i Österrike. Den thailändska familjen vill att Albon ska köra Red Bull.

"Kanske Gasly eller Kvyat får flytta på sig"

Dryckesföretaget Red Bull äger dock två stall i formel 1. Det andra heter Alpha Tauri efter att i februari bytt namn från Toro Rosso.

Albon formel 1-debuterade förra säsongen i Toro Rosso. Pierre Gasly fick för ett år sedan chansen i Red Bull, men inledde svagt, och i augusti bytte Gasly och Albon stolar.

Den här säsongen kör Daniil Kvyat och Gasly för Alpha Tauri. Om Vettel nästa år petar Albon i Red Bull spekulerar af Petersens i att Albon i sin tur kanske igen kunde peta Gasly – den här gången i Alpha Tauri.

– Den informationen som jag har fått, och som Marko faktiskt har sagt, är att har man ett kontrakt med Red Bull så gäller det för alla fyra bilar. Vem vet, man kanske flyttar ner Albon där han var förra året? Och att antingen Gasly eller Kvyat då får flytta på sig.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Af Petersens understryker att ingenting är klart.

– Mycket kan hända i formel 1. Det är som i fotboll. En dag stöttar man tränaren och nästa dag får han sparken.

Diskussion om artikeln