EU överens om budget och coronapaket vid historiskt toppmöte i Bryssel – Marin: Ett styrkebevis för Europa

EU-ledarna har enats om en kompromiss vid toppmötet i Bryssel som pågår för femte dagen. Kompromissen bekräftar att det europeiska projektet fungerar, säger rådsordföranden Michel.
Bryssel
Under natten hade man filat på detaljer i det kompromissförslag som Michel lade fram sent igår kväll.
Enligt kompromissen skulle fördelningen mellan andelen bidrag i återhämtningsfonden för coronadrabbade länder bli 390 miljarder euro och andelen lån 360 miljarder.
Återhämtningsfonden och dess sammansättning har varit en av de mest omdiskuterade frågorna vid det historiska toppmötet i Bryssel.
I kompromissen ingår även ett beslut om EU:s långtidsbudget för åren 2021-2027.
Budgeten går enligt överenskommelsen på 1 074 miljarder euro.
Michel: Handlar om mer än bara pengar
Vid en presskonferens sade Charles Michel att man visat att det europeiska projektet fungerar.
- Vi förhandlade om pengar. Men givetvis handlar detta om mer än enbart pengar. Det handlar om arbetstagare och deras familjer, deras jobb hälsa och välfärd.
Michel säger att man sänt en stark signal om att man delar värderingar och att EU kan svara på ett robust sätt då det gäller.
Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att kompromissen visar att man inom EU har förmåga att tänka stort då det gäller.
- Det är hisnande att se vad vi åstadkommit.
Marin: Ett bra beslut för Finland och EU
Statsminister Sanna Marin kommenterade förhandlingsresultatet vid en presskonferens i Bryssel för en stund sedan.
Marin säger att kompromissen är i linje med Finlands målsättningar i förhandlingarna.
Bland annat har budgetens storlek minskats, en mindre andel av stöden ur återhämtningsfonden blir direkta bidrag samtidigt samtidigt som rättsstatsprincipen kommer att märkas i hur EU-stöden fördelas.
De för Finland viktiga stöden för landsbygdsutveckling tryggas också, säger Marin. Överlag ser hon kompromissen som ett styrkebevis för EU.
- Trots alla svårigheter som förekommit i offentligheten visade EU att man kan agera i ett svårt läge.
Marin säger att resultatet är tillfredsställande såväl ur Finlands som Europas synvinkel.
Sparsamma länder får rabatt på EU-avgiften
De så kallade sparsamma fyran som består av Nederländerna, Österrike, Sverige och Danmark hade en tongivande roll i förhandlingarna om EU-budgeten och återhämtningsfonden.
De sparsamma länderna krävde en mindre EU-budget och en lånebaserad återhämtningsfond.
Samtidigt kämpade kvartetten för att bevara sina respektive rabatter på den årliga EU-medlemsavgiften. I och med morgonens kompromiss säkrar de sparsamma sina rabatter för den kommande perioden.
Finland förde sina förhandlingar separat från de övriga sparsamma länderna trots gemensamma målsättningar i många frågor. En bidragande orsak var att Finland prioriterade stöden för landsbygdsutveckling framför rabatter.
Enligt statsminister Marin att hålla sig på avstånd från de olika förhandlande blocken.
Macron: "En historisk överenskommelse"
Frankrikes president Emmanuel Macron kallar resultatet historiskt.
Han tror att återhämtningspaketet kommer att svara på de utmaningar som EU nu står inför på grund av coronapandemin.
Under presstillfället som Frankrikes president höll tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, konstaterade Merkel överenskommelsen vara en viktig signal från EU till andra länder – att man nu kommer att samarbeta för att komma igenom krisen.
Enligt henne visar återhämtningspaketet också att unionen är redo att hitta nya lösningar i ett otypiskt läge, en kris som Merkel betraktar som den största i EU:s historia.
Macron konstaterade att avtalet förutsatte eftergifter av alla parter.
- De kompromisser som gjordes var nödvändiga och möjliggör en god återhämtningsplan, sa han.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte kallar EU:s återhämtningsplan ambitiös.
- EU-ledarna har accepterat en ambitiös plan som gör det möjligt att hantera coronakrisen med kraft och effektivitet, säger Conte till Reuters.
Under ett presstillfälle konstaterade Nederländernas premiärminister Mark Rutte att trots svåra förhandlingar hålls relationerna goda EU-länderna emellan.
Historiskt långt möte
Mötet som pågick i fyra dygn kommer att gå till historien som ett av de längsta i EU:s historia. Det är endast vid toppmötet i Nice år 2000 som medlemsländerna förhandlat längre än vid veckoslutets möte.
Beslutet om återhämtningsfonden har setts som principiellt betydelsefullt eftersom kommissionen för första gången skulle låna pengar i stor skala för att finansiera stimulansåtgärderna.
För att återbetala lånen kommer man att utreda möjligheten att öka på EU:s egna inkomstkällor. En avgift på osorterat plastavfall, en digiskatt och koltullar har lyfts fram som möjliga inkomstkällor.
Beslut om att öka de egna intäkterna fattas ändå i ett senare skede.