Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

HS: Under veckoslutet tog bensinen slut i flera båthamnar i Åbolands skärgård

Från 2020
Nagu gästhamn.
Bildtext Arkivbild från Nagu gästhamn. Under veckoslutet tog bensinen slut i flera hamnar i Åbolands skärgård. I Nagu gästhamn råkade bensinpumparna just då vara sönder.
Bild: Lotta Sundström / Yle

Flera båtförare i Åbolands skärgård stötte på samma problem i helgen – nämligen att bensinen tog slut i gästhamnarna. Det här skriver Helsingin Sanomat.

Enligt HS är det i år rekordmånga som turistar i Åbolands skärgård, eftersom coronaviruset lett till att de flesta finländare reser inom landet.

Förutom ett större antal båtförare uppges också det soliga vädret under veckoslutet och bensinstationernas små behållare vara delorsaker till att bensinen tog slut i flera småbåtshamnar. Det var uttryckligen bensinen som tog slut – inte dieseln.

Hamnkapten Christoffer Slotte från Kasnäs gästhamn sade till HS att en orsak till att bensinen tar slut är att allt fler människor idag har större båtar med större motorer som i sin tur kräver mera bränsle. De största båtarna kan tanka över tusen liter bensin.

Att bensinen och inte dieseln tog slut har att göra med att bensinstationernas dieselbehållare är mycket större än behållarna för bensin, sade Slotte till HS.

Hektiskt just nu

I Nagu gästhamn har hamnkapten Lukas Wulff fullt upp när Yle Åboland ringer upp honom.

Han berättar att de i Nagu inte hade problem med att bensinen tog slut eftersom bensinpumparna var ur bruk.

- Men det berodde inte på att bensinen var slut utan på att pumparna var sönder, säger Wulff.

Wulff säger att han ändå märkt av att det är fler båtförare i farten den här sommaren jämfört med tidigare. Han är därför inte förvånad över att det går åt mer bensin just nu.

- I år har juli varit mycket mer hektisk än förra sommaren, säger han.

Diskussion om artikeln