Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Attacken mot synagogan i tyska Halle nu uppe i rätten

Från 2020
Maassa on kukkia ja kynttilöitä, sekä saksankielinen lappu, jossa lukee "Hallen juutalaiset, olemme rinnallanne, ette ole yksin"
Bildtext Två personer dödades i attacken som hade högerextremistiska motiv.
Bild: Filip Singer / EPA-EFE

I Magdeburg i Tyskland inleddes i dag rättegången mot den man som står misstänkt för att ha försökt storma synagogan i staden Halle i oktober i fjol. Den högerextremistiska mannen står åtalad för bland annat två mord.

Bilderna från oktober i fjol visar en man som i en mer eller mindre hemmagjord stridsutrustning skjuter på öppen gata i den östtyska staden Halle.

Mannen hade i det här skedet redan försökt tränga sig in i stadens synagoga där församlingen firade den judiska högtiden Jom Kippur.

En robust dörr satte ändå stopp för mannens våldsamma försök att ta sig in och orsaka en massaker.

I stället dödade den misstänkte gärningsmannen två personer, en kvinna utanför synagogan och en ung man i en kebabrestaurang en bit bort.

Den 28-årige högerextremistiskt sinnade mannen står nu åtalad för två mord och 68 mordförsök.

Filmade själv attacken

Bevisen mot mannen är omfattande, något som han själv i hög grad har bidragit till.

Den misstänkte gärningsmannen sände sin attack direkt på nätet och inför dådet hade han också publicerat ett rasistiskt och antisemitiskt manifest.

I förhören har han erkänt sitt brott och att han ska ha haft ett högerextremistiskt, antisemitiskt motiv.

Efter dådet i Halle och efter den högerextremistiska attacken med tio dödsoffer i staden Hanau i februari har det från politiskt håll lovats krafttag mot ytterhögern.

I en rapport från inrikesministeriet slog man i början av juli fast att det i landet finns omkring 32 000 tusen högerextremister, 13 000 av dem våldsbenägna.

– Från de här kretsarna utgår det största hotet mot säkerheten i Tyskland, konstaterade inrikesminister Horst Seehofer. Ett hot som i hög utsträckning riktar sig just mot judarna.

Därför kommer man nu under processens gång säkert också att gå in på frågan varför det inte fanns något polisskydd vid synagogan i Halle, trots att man från församlingens sida hade bett om det.

Diskussion om artikeln