Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

147 får gå när UPM stänger fabrik i Jyväskylä

Från 2020
Bild på UPM Plywoods fabrik i Jyväskylä.
Bildtext 147 anställda sägs upp när UPM Plywood stänger sin fanerfabrik i Jyväskylä.
Bild: Hannu Rainamo / Lehtikuva

Skogsbolaget UPM Plywood stänger sin fanerfabrik i Säynätsalo i Jyväskylä för gott. Samarbetsförhandlingarna vid fabriken har avslutats och fabriken stänger som väntat den sista juli.

147 av 167 anställda mister sina jobb.

- Vi har strävat efter att hitta så goda lösningar som möjligt för de anställda för att stängandet ska påverka dem så lite som möjligt, säger UPM Plywoods direktör för affärsverksamheten Mika Sillanpää i ett pressmeddelande.

UPM meddelade om sina planer på att stänga fabriken i början av juni. Bolaget motiverade planerna med att fabriken knappt varit lönsam, också då efterfrågan på björkfaner varit god.

Huvudförtroendeman: "Det grämer mig väldigt mycket"

Huvudförtroendeman Jarno Kemiläinen kritiserar stängningsbeslutet. Han tackar ändå arbetsgivaren för gott samarbete kring omställningsskyddet, som hjälper dem som blir av med sina jobb på vägen mot nya arbetsplatser.

- UPM gjorde mer än det minimum som lagen kräver. Bolaget har erbjudit olika stöd för omskolningar och andra arrangemang, säger Kemiläinen.

Enligt Kemiläinen kommer en del av de uppsagda att få jobb på UPM:s andra enheter.

- För deras skull är jag nöjd med det vi fick till stånd med vårt samarbete. Men nog grämer det mig fortfarande väldigt mycket att fabriken stängs. Det var inte en rättvis lösning, säger Kemiläinen.

Källor: Yle, STT, UPM

Diskussion om artikeln