Insektshotell populära i Borgå - både bland människor och pollinerare
Allt fler har fått upp ögonen för hur viktigt det är att hjälpa pollinerare som har det allt svårare att klara sig. Ett sätt är att skaffa eller bygga ett eget insektshotell där de kan ta skydd.
Det har Borgåbon Tomas Järvinen gjort. På den grå husväggen ståtar ett stort insektshotell i trä, och det är helt tydligt välbesökt.
En massa små flygfän surrar omkring och emellanåt kryper någon av insekterna in i ett av de färdigt borrade bohålen.
- Det har ju varit ganska mycket på tapeten just den här våren att det är lite dåligt ställt med naturliga ställen för de här flygfäna att lägga sina ägg. Jag tänkte att det är lite av en coronasyssla här när jag ändå har jobbat på distans hela våren, säger Järvinen.
Sedan visade det sig dessutom att Järvinens dotter fått i skoluppgift att bygga ett insektshotell.
Far och dotter tog fram verktygen och bildade hotellfabrik: förutom det som fick bli hemma på husväggen byggde de ett åt morföräldrarna och ett åt farföräldrarna.
- Det har varit riktigt roligt. Det har varit många gäster här. Det är roligt att märka att de kommer till sådana här artificiella ställen, säger Järvinen.

Insektshotell är populära i Borgå - både bland människor och kryp
Olika gäster beroende på årstiden
Hotellet har olika sektioner som är inredda med ihåliga bambupinnar och korta vedträn som Järvinen borrat olika storleks hål i. Det är viktigt, för det finns ju olika storleks insekter.
Järvinen berättar att han på förväg kollade upp vilka material det lönar sig att använda i inredningen.
Även om det finns massor av kottar att plocka här i våra skogar så är de intressant nog inte det bästa byggmaterialet: våra insekter gillar dem nämligen inte lika bra som till exempel insekterna i Medelhavsområdet.
I hotellet finns det olika sektioner med olika material. Järvinen har ändå inte märkt av att vissa hotellgäster skulle föredra vissa sorters sviter.
- Mer har jag märkt att vem som är där har varierat beroende på årstiden. I början var det mycket getingar, nu har jag inte sett dem alls, säger Järvinen.
Bygg ett eget
Järvinen tipsar om att det lönar sig att hänga upp hotellet på en husvägg som är i solen, för det lär insekterna gilla.
- Och det kan löna sig att sätta galler framför bambustickorna, annars drar fåglarna ut dom.
Fick du lust att själv bli hotellägare? Här hittar du anvisningar för hur du kan bygga olika sorters insektshotell.
För den lättaste versionen behöver du varken såg eller bräder – med en mattkniv, en mjölkkartong och torra vasstrån kommer man redan långt.
Om man vill vara snäll mot pollinerare så finns det också en hel del annat man kan göra om man har en egen trädgård.
Till exempel kan man låta bli att klippa gräsmattan.
- Jag tog emot den infon med nöje, säger Järvinen och skrattar.
I våras, då krypen var som hungrigast, lät Järvinen gräsmattan växa fritt. Blommande ogräs gav dem välbehövlig nektar.
Ökad efterfrågan
Om man inte har lust eller möjlighet att själv snickra ihop insektshotell så finns det också färdiga att köpa, till exempel i en av Gamla Stans hantverksaffärer.
Olika sorters insektshotell har gått bra åt, berättar Maja Collin som står bakom kassan i Nelly’s arts & crafts.
- Jag tror nog att vi hade av dem i fjol också, men nu har det kommit mera eftersom det finns efterfrågan, säger Collin.
Insektshotellen byggs av en lokal man, och butiken tar emot fler i den takt han hinner sätta ihop dem.
De som köper insektshotellen är enligt Järvinen helt vanliga människor.
- Sådana som har någonstans att sätta dem. Man kan ju ha det på balkongen också, eller på någon husvägg. Kanske i ett träd, säger Järvinen.
Yles kampanj Rädda pollineraren håller på 1.4-29.8.2020. Under kampanjens gång uppmanar vi alla att vara med och hjälpa våra olika pollinerare att överleva. Kom med också du! Här kan du notera din egen insats.