Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stor brist på proffsplockare mitt i högsäsongen – mängder av oplockade blåbär problem för inhemska producenter

Från 2020
Blåbär i en hand.
Bildtext Den thailändska staten överväger fortfarande om de 3 000 thailändska bärplockare som var på väg till Finland för att plocka vilda bär alls ska få komma. Beslutet kan fattas när som helst men enligt bärföretagare är det redan för sent.
Bild: Belén Weckström / Yle

Blåbärsrisen i skogen är fulla av mogna bär som är klara att plockas för att säljas på torg och i butiker. Men en detalj fattas: professionella bärplockare.

I årtionden har finska bärföretagare använt sig av utländska bärplockare. Vanligtvis är det mest thailändare som plockar vilda bär.

I år skulle 3 000 thailändare ha kommit till Finland, men nu har den thailändska staten satt stopp på grund av coronapandemin.

– Det finns vissa förväntningar som arbetsgivarna förväntas leva upp till för att plockarna ska få komma, säger Olli Sorainen som är regeringsråd vid Arbets- och näringsministeriet.

En hand plockar blåbär.
Bildtext Skogarna är fulla av mogna blåbär.
Bild: Belén Weckström / Yle

Till de här förväntningarna hör önskemålet att plockare som blir sjuka ska få gratis hälsovård och att plockarnas karantän då de återvänder hem ska finansieras.

De thailändska myndigheterna har meddelat att de fattar beslutet om bärplockarna inom kort.

Men säsongen är redan i full gång. Bristen på blåbär märks väl i antal bär och priser. Nu kan en liter kosta någon euro mera än under normala omständigheter.

Lia Lundström säljer blåbär på Hagnäs torg i Helsingfors centrum. Bristen på de finska vilda blåbären syns – nu blir buskblåbär, eller amerikanska blåbär som de också kallas, allt mer populära.

– Kunderna brukar vara förstående när vi förklarar situationen och berättar att det inte finns plockare, säger Lundström.

Lia Lundström.
Bildtext Lia Lundström säger att kunderna har varit väldigt förstående. – Buskblåbären har blivit mera populära, säger hon.
Bild: Belén Weckström / Yle

Bärförsäljarna i Hagnäs har gott om jordgubbar. Blåbären tar inte upp så mycket plats.

– Det är svårt att få tag på blåbär att sälja. Säsongen blir kort i år, säger Vili Auvinen som är vd vid bärförsäljningsföretaget Marjapuoti.

Sökes: Professionella bärplockare

Att bärproducenter skulle låna plockare av varandra är inte heller en lösning på problemet. I år har blåbären mognat ungefär samtidigt runtom i landet, vilket gör att bärplockarna har varit upptagna.

– Vi behöver professionella plockare. Det är viktigt att använda rätt teknik, annars kan det vara skadligt för växten, säger Auvinen.

Vili Auvinen.
Bildtext – Det är viktigt att plocka blåbär på rätt sätt. Blåbärsris lever och kan ta skada precis som andra växter, säger Vili Auvinen som är vd på bärförsäljningsföretaget Marjapuoti.
Bild: Belén Weckström / Yle

En professionell kan plocka tre gånger mera än en icke-professionell. Därför är det bättre att låta professionella plocka bär för kommersiellt bruk. Många av producenternas bär kommer att förbli oplockade i år.

– De jag har talat med tror att upp till hälften av skörden kan lämnas kvar på marken. Det blir ett besvärligt år för alla i branschen, säger Auvinen.

Att bären blir kvar på buskarna är inte bara illa för de företag som säljer färska bär. Det kan också skada den inhemska bärindustrin.

– Om producenterna inte kan leverera bär som överenskommet kan till exempel matbutiker vara tvungna att vända sig till utländska företag, säger Olli Sorainen.

En man med kort brunt hår ser bister ut.
Bildtext Olli Sorainen är regeringsråd på Arbets- och näringsministeriet. – Det är inte bra om bären förblir oplockade, säger han.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Om det händer kan det ta några år innan finska företag får tillbaka sin ställning på marknaden.

Om bärplockarna skulle komma nu, skulle det förbättra situationen?

– Inte mycket, säsongen för färska bär är nästan slut. Men de kan nog plockas för att frysas, säger Vili Auvinen.

Blåbärsris.
Bildtext Vilda blåbär är sällsynta på torg och i affärer i år.
Bild: Belén Weckström / Yle

Diskussion om artikeln