Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mästarna KuPS gjorde miljonförlust förra året – ligaguldet en investering för framtiden: "Ett medvetet val"

Från 2020
KuPS jublar efter säkrat ligaguld 2019.
Bildtext KuPS fick fira ligaguld i Åbo i höstas.
Bild: AOP

Ligasuccén till trots gjorde KuPS en miljonförlust i fjol. Samtidigt står det klart att fjolårskaptenen Petteri Pennanen gör comeback denna vecka.

Kuopiolaget KuPS fjolårssuccé på fotbollsplanerna syns inte i bokslutet.

Några officiella siffror har klubben inte kommit ut med ännu, men KuPS vd Jarmo Heiskanen bekräftar för Savon Sanomat att man gjorde ett rejält minusresultat i fjol. Enligt tidningen överstiger förlusten en miljon euro.

Ligaguldet var KuPS första på 43 år. För Heiskanen kom minusresultatet inte som en överraskning, i stället beskriver vd:n det hela som ett ”medvetet val” för att bärga guldet.

– Den första ligatiteln på länge var en investering i framtiden för oss. Den innebar förstås extra utgifter i form av spelarbonusar och torgfest, förklarar Heiskanen för tidningen.

Planen var att inkomsterna skulle växa denna säsong, bland annat tack vare Europaspel. Men på grund av coronan kommer man inte riktigt att nå dit man vill.

– Tanken var att vi skulle hämta in dubbelt så mycket pengar som vi placerade i fjol, men det kommer inte riktigt att lyckas på grund av coronan.

Pennanen spelklar

Kuopioklubben meddelade nyligen om en viktig förstärkning i form av Petteri Pennanen, som ska spela med klubben resten av säsongen.

Pennanen var KuPS kapten i fjol och stack till indonesiska TIRA-Persikabo efter säsongen. Det blev ändå bara tre matcher i Indonesien för Pennanen.

I dag meddelade KuPS att 29-åringen fått grönt ljus för spel. Mittfältaren får spela i onsdagens match mot FC Lahti.

Petteri Pennanen.
Bildtext Petteri Pennanen är tillbaka i KuPS.
Bild: All Over Press

Själv överraskades Pennanen av den snabba processen.

– Det känns riktigt bra. Ärligt talat så väntade jag mig inte att mitt speltillstånd skulle vara i skick så här snabbt, säger Pennanen, som inte spelat match på fyra månader, i en video på KuPS YouTube-kanal.

KuPS har inlett säsongen starkt och ligger på andra plats efter fyra matcher.