Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sommargästen Nicke Lignells liv började i Bromarv - i samma by höll en bilolycka på att kosta honom livet för 14 år sedan

Från 2020
Nicke Lignell står iklädd keps vid en brygga. I bakgrunden syns flera motorbåtar vid en annan brygga.
Bildtext Bromarv är fortfarande en kär plats för Nicke Lignell, som har en fritidsbostad i Padva.
Bild: Kjell Ekholm

I dag har Nicke Lignell 30 år bakom sig av arbete inom tv, film och teater på både finska och svenska. Men de första sommarjobben hade han i Tallbergs järnhandel och vid brigaden i Ekenäs.

Historien om Nicke Lignell börjar i Bromarv. Där bodde han de första sex åren av sitt liv, mer eller mindre hos sin mormor.

- Alla visste att när man kommer ner förbi Wessbergs butik så ska man lite bromsa för där kommer Niklas ut med cykeln bakom häcken, minns han.

Inför att han skulle börja skolan gick flyttlasset till Ekenäs. Sin första roll hade han i Ekenäs Teaterförenings projekt ”Huset”, men det var först i gymnasiet som tanken om att bli skådespelare föddes.

Nicke Lignell kom in på första försöket till Teaterhögskolan i Helsingfors. Men det här var inte något han gick ut med stort i Ekenäs, för skolan upplevdes som lite av en clownskola, berättar han.

- Skådespelare uppfattades inte som ett riktigt jobb i Ekenäs.

Aku (Nicke Lignell) köper blommor av Kati Outinen i Vägsjälar, 1998
Bildtext Nicke Lignell har gjort en karriär på både svenska och finska. Bilden är från serien Vägsjälar från 1998 där han spelade mot Kati Outinen.

Men skådespeleriet blev hans liv och bakom sig lämnade han sommarjobb så som ”sommarsergeant” i Dragsvik och försäljare på Tallbergs järnhandel.

Men ännu i dag har Lignell en stor svaghet för järnhandlar.

- Det är fortfarande så att min fru aldrig kommer med om jag är på väg till järnhandeln. Det tar för länge.

I samtal med Kjell Ekholm berättar Nicke Lignell öppet om minnen och upplevelser från sin barndom och tonårstid. Han berättar om hur han lärde sig finska så bra att han kunde jobba på båda språken och hur den allvarliga bilolyckan i Bromarv har påverkat hans liv.

Sommargästen Nicke Lignell: Skådespelare uppfattades inte som ett riktigt jobb i Ekenäs

54:09

Diskussion om artikeln