Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gränsbevakningen utreder om riksdagsledamoten Wille Rydman utan lov korsat gränsen mellan Finland och Sverige - Rydman säger att det var den norsk-svenska gränsen

Från 2020
Uppdaterad 21.07.2020 23:07.
En ung man i grå kostym och ljus slips. På bilden riksdagsledamoten Wille Rydman.
Bildtext Riksdagsledamoten Wille Rydman.
Bild: Ulla Malminen / Yle

Lapplands gränsbevakningssektion misstänker att riksdagsledamoten Wille Rydman (Saml) utan lov korsat gränsen mellan Finland och Sverige.

Gränsbevakningssektionen påpekar att det på grund av coronarestriktionerna inte är tillåtet att fritt ta sig över gränsen till Sverige.

Medan restriktionerna är i kraft ska man enbart använda sig av de officiella gränsövergångarna eller fritidsbåt.

Gränsbevakningen utreder fallet.

Rydman skrev på Facebook på söndagen att han under en vistelse i ödemarken nyligen passade på att besöka också Sverige, coronarestriktionerna till trots.

Han skriver att det inte fanns någon effektiverad gränsbevakning och att han träffade bara två människor på den svenska sidan och att båda två var finländare. Rydman skriver att det var lätt att hålla avstånd till personerna.

Rydman: Inte den finsk-svenska gränsen

I en uppdatering på Facebook på tisdagen skriver Rydman att han under sin resa i norr först körde via Kilpisjärvi till Norge.

Han skriver att han inledde sin vandring på den norska sidan av gränsen och att han från Norge tog sig över till den svenska sidan av gränsen.

Till Finland återvände han från Norge den 19 juli, skriver Rydman.

Rydman skriver att gränsbevakningen inte informerat honom om någon utredning och att han därför passar på att informera om saken via sociala medier.

Källor: Gränsbevakningsväsendet, Wille Rydmans Facebookuppdatering

Artikeln har uppdaterats. Rydman skrev det första inlägget på söndagen, inte på måndagen. Felet rättades 21.7.2020 klockan 23.07.

Diskussion om artikeln