Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump gör helomvändning gällande munskydd: "Använd skyddsmask vare sig du gillar det eller inte"

Från 2020
President Donald Trump står vid ett podie framför journalister i Vita huset.
Bildtext Donald Trump har inte haft presskonferens gällande coronaviruset sedan början av maj.

USA:s president Donald Trump gjorde en helomvändning under sin presskonferens om coronaläget i landet. Trump, som tidigare vägrat bära munskydd rekommenderade plötsligt att alla skyddar sig, som en patriotisk handling.

USA:s president Donald Trump slutade hålla presskonferenser om coronavirusläget i början av maj. Trump fick ta emot en hel del kritik för tillfällena eftersom han ofta uttalade sig emot de egna hälsomyndigheternas rekommendationer.

Under presskonferensen varnade Trump för att coronaläget i landet kan bli värre innan det blir bättre.

Han uppmanade också det amerikanska folket att använda sig av ansiktsskydd.

- Vi uppmanar alla som inte har möjlighet till social distansering att använda skyddsmasker, vare sig du gillar det eller inte. De har en effekt, och vi behöver all hjälp vi kan få.

Trump kallade även användningen av munskydd en patriotisk handling. Under presskonferensen visade han också upp sitt eget munskydd han haft i fickan, men använde det inte.

Uppmanade unga att undvika fullpackade krogar

President Trump höll presskonferensen kort och hade inte med sig några experter. Han höll sig till manus utan att elda upp sig över journalisternas frågor.

Förutom att rekommendera att amerikanerna skyddar sig, vädjade han också till den yngre generationen.

- Vi hoppas att unga amerikaner undviker fullpackade barer och liknande evenemang. Håll er i säkerhet och var smarta, sa Trump.

Han uppmanade också människor att tvätta händerna “så ofta som möjligt”.

Uttalandena kommer efter att amerikanernas förtroende för presidentens hantering av coronakrisen sjunkit allt lägre. Trumps motkandidat i presidentvalet i november, demokraten Joe Biden, har öppnat upp ett märkbart försprång i gallupmätningarna.

Attitydförändringen är också välkommen i och med coronakrisen i landet. USA har drabbats hårdast i världen med drygt 3,8 miljoner fall av bekräftad smitta och drygt 141 000 döda.

Källa: Reuters, BBC

Diskussion om artikeln