Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Karsten Warholm är oerhört tävlingssugen – kontaktade prins Albert för att få tävla i Monaco och är redo att isolera sig i husbil i Stockholm

Från 2020
Karsten Warholm sätter världsrekord på 300 meter häck under Impossible Games på Bislett i juni 2020.
Bildtext Karsten Warholm satte världsrekord på 300 meter häck i sitt enda lopp för säsongen.
Bild: AOP

Det här skulle vara säsongen då Karsten Warholm cementerade sin status som en av de bästa genom tiderna på 400 meter häck. Sen kom coronapandemin och grusade de planerna. Nu suktar den norska friidrottsstjärnan att bara få visa upp sitt kunnande.

OS i Tokyo flyttades fram med ett år. EM i Paris blev inhiberat. Världsstjärnorna i friidrott har fått tänka om den här säsongen.

Norges dubbla världsmästare på den långa häcken, Karsten Warholm, har skiftat fokus från att vinna OS-guld till att sätta nya rekord.

Lättare sagt än gjort då antalet tävlingar har varit oerhört begränsat. En ljusning är emellertid i sikte. Arrangörerna för Diamond League-tävlingen i Monaco meddelade i går att herrarnas 400 meter häck finns med på tävlingsprogrammet.

Inte minst för att Warholm själv varit aktiv.

– Jag tog förmodligen det första initiativet på Instagram. Jag skrev att jag räknade med att prins Albert skulle ha 400 meter häck på programmet i Monaco. Jag är så glad att de gjorde det. Jag vill verkligen springa, säger Warholm till en intervju till norska rundradiobolaget NRK.

Tävlingen i Monaco äger rum den 14 augusti

Ett lopp – ett världsrekord

Den 24-årige Warholm har tävlat en enda gång i sommar. Han satte nytt världsrekord, 33,78, på den sällan löpta distansen 300 meter häck i samband med ”Impossible Games” på Bislett i början av juni.

Nu har han nya rekord i sikte. På 400 meter häck är han tvåa genom tiderna med sitt rekord, 46,92. Kevin Young innehar världsrekordet, 46,78.

– Varje gång jag tävlar så försöker jag springa snabbare än jag någonsin gjort tidigare. Det är ointressant att göra något annat, säger Warholm.

Karsten Warholm jublar efter sitt VM-guld i Doha.
Bildtext Karsten Warholm vann VM-guld 2017 och 2019.
Bild: AOP

Han hävdar att hans potential är minst lika stor som förra året. Samtidigt är han medveten om att marginalerna är minimala.

– Mina personliga rekord börjar vara ganska bra, säger han.

Har memorerat europeiska rekordet på 400 meter

Om Warholms personliga rekord på den långa häcken är svårslaget så är han nästan säker på att han har ett rekordlopp i kroppen på 400 meter slätt.

En chans att putsa den noteringen får han i samband med Diamond League-tävlingen i Stockholm den 23 augusti.

– På den distansen är min potential klart bättre än mitt rekord (red. anm. 44,87). Om jag är i normal form blir jag besviken om jag inte sätter nytt norskt rekord.

Karsten Warholm sitter på knä och ser förvånad ut.
Bildtext Warholm har inte tävlat på 400 meter på tre år.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Han är väl medveten om vad Thomas Schönlebes 33 år gamla europeiska rekord på 400 meter är.

– Det är 44.33. Om förhållandena är goda så kommer jag att försöka förbättra det.

Coronaläget i Sverige oroar

Warholm poängterar att coronaläget avgör huruvida han åker till Stockholm.

– Jag vill inte riskera att bli smittad. Trots att jag är en ung man så skulle sjukdomen kunna äventyra min karriär som toppidrottare. Om min lungkapacitet skulle reduceras med bara en halv procent så kunde det påverka återstoden av min karriär.

Han har tillsammans med sin tränare Leif Olav Alnes funderat på olika möjligheter att göra vistelsen i Sverige så säker som möjlig.

– Ett alternativ är att hyra en husbil, köra över och bo isolerad i en egen bubbla. Men jag vill verkligen springa för jag har tränat så mycket.

Diskussion om artikeln