Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv just nu: Nooralotta Neziri och Reetta Hurske utmanas av Lotta Harala på korta häcken

Från 2020
Uppdaterad 22.07.2020 18:55.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yles friidrottssommar, tematävling i Tammerfors, onsdag (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den här gången är de två. Inte tre. I kväll är det duell, mellan Reetta Hurske och Nooralotta Neziri. Formkurvan pekar uppåt för bådadera.

Eller så är de ändå tre, om det riktigt vill sig. Lotta Harala höjer sig nämligen för varje lopp hon löper.

Även om Annimari Korte nu är inne i en träningsfas utan tävlingar är 100 m häck den största intressemagneten vid dagens tematävlingar i Tammerfors.

Nivån är helt enkelt så hög. Av förnämsta elitklass, åtminstone europeisk sådan. Också utan Korte.

Neziri går in i de två loppen som knapp favorit. Också hemmalöparen Hurske närmar sig storformen, men frågan är i vilken mån hennes övervunna hälsobesvär ännu begränsar.

Ställer vädret till problem på Ratina?

Att Nooralotta Neziri absolut vill vara bäst i Finland och Europa råder det inget tvivel om. Det är svårt att föreställa sig en toppidrottare med en starkare, och förhoppningsvis också igen verkningsfull, vinnarinstinkt.

Neziri själv har inte tänkt vara nummer två eller tre i år. Kapaciteten för tillfället torde röra sig i trakterna av Kortes nuvarande finländska rekord.

Häckloppen kommer med all sannolikhet att gå på bortre långsidan på Ratina. Vindriktningen borde vara nära den perfekta där.

I sanningens namn, på tal om vädret som väntar, är det skäl att följa med prognoserna. De hann helt enkelt redan se för jäkliga ut. Hård vind, kallt väder och på torsdagen även regn kan ödelägga en fortsättning på sommarens sköna resultatfabrikation.

De färskaste prognoserna för i kväll är något trevligare läsning. Och Ratinas speciella, rätt branta läktarkonstruktioner har ibland lyckats tämja de värsta vindarna.

Tematävlingar i dagarna två

Ursprunglig tanke med de två tematävlingsdagarna i Tammerfors var att onsdagen skulle handla om häcklöpning och hoppgrenar, torsdagen om slätlöpning och kast. Schemat följer ganska långt det här.

Såväl kort som lång häck för både damer och herrar står på dagens program, och därtill 800 m för herrar.

Hoppgrenarna är tre, herrar höjd och stav, samt en av fjolårets nya succégrenar, nämligen damer längd.

Taika Koilahti landar i sanden och grimaserar.
Bildtext Taika Koilahti gör säsongsdebut i kväll.
Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press

I längd gör unga Taika Koilahti från Åbo en emotsedd comeback efter de lårmuskelproblem som uppstod under inomhussäsongen.

Koilahti, som i fjol steg till finländsk trea genom tiderna med 669 (samt 679 i medvind) är hel, glad och framförallt fullt tävlingsklar. Annars skulle hon inte stå på banan ikväll.

För löparna på 400 m häck och 800 m kommer knappast vinden att vara så kul. Oskari Mörö finns inte på den slutliga deltagarlistan vilket betyder att Jonni Blomqvist från Akilles ser ut som främsta favorit, liksom HIFK:s Viivi Lehikoinen bland damerna.

Universiadtrean Jouni Rinne är åtminstone i princip ute efter ett stiligt nytt rekord på 800 m.

Sändningen på TV2 och Arenan inleds klockan 19.00. Leif Lampenius kommenterar på svenska.

Diskussion om artikeln