Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronapandemin försämrade ABB:s resultat – koncernchef: ”Mycket osäkerhet återstår”

Från 2020
Port till fabriksområdet Strömberg park i Vasa.
Bildtext ABB:s rörelseresultat föll med 21 procent till 651 miljoner dollar, nästan 564 miljoner euro under årets andra kvartal.
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

ABB:s resultatrapport för årets andra kvartal visar på stark motvind till följd av coronapandemin. Nedgången var ändå inte så stor som man befarat. Avyttringen av Power Grids har också slutförts som planerat.

ABB:s rörelseresultat föll med 21 procent till 651 miljoner dollar, nästan 564 miljoner euro under årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 825 miljoner dollar under motsvarande period i fjol.

- Som förväntat har andra kvartalet påverkats starkt av covid-19. Samtidigt har vi varit mycket fokuserade på kostnadsminimering, vilket har gett viss motståndskraft. Rörelsemarginalen för koncernen blev bättre än vad vi förväntat oss, säger Björn Rosengren som är koncernchef för ABB.

Orderingången i Europa var 18 procent lägre än förra året, till största del på grund av nedstängningar.

Allra mest minskade ordrarna i Finland, Norge, Spanien och Nederländerna, medan orderingången från Sverige ökade med 9 procent

Totalt sett var intäkterna 14 procent lägre än vid samma tidpunkt förra året.

Wärtsiläs vd Björn Rosengren.
Bildtext Björn Rosengren, koncernchef för ABB.
Bild: Wärtsilä

Avyttrade Power Grids

ABB avyttrade 80,1 procent av Power Grids-verksamheten till japanska Hitachi den första juli 2020, som planerat. Med affären följer 570 anställda i Finland varav 450 finns i Vasa.

Affären är en del av ABB:s program för att optimera kapitalstrukturen och ABB finns fortfarande kvar som minoritetsägare i företaget.

Nettovinsten kommer att delas ut till aktieägarna, en summa på mellan 7,6 och 7,8 miljarder dollar.

Lanserar återköpsprogram

ABB kommer att lansera ett aktieåterköpsprogram på 10 procent av företagets aktiekapital med start omgående.

Företaget köper alltså tillbaka en del av sina egna aktier på börsen. Det leder till en värdeöverföring till aktieägarna. Återköpet omfattar omkring 180 miljoner aktier utöver de som redan ingår i eget kapital.

Koncernen planerar att införa ytterligare åtgärder för att minska sina skulder, bland annat genom att se över förvaltningsstrukturer för förmånsbestämda pensionsplaner och betala tillbaka en obligation på en miljard euro som förfaller till betalning i oktober 2020.

Allt med syftet att behålla sitt goda kreditbetyg.

- Mycket osäkerhet återstår och vi ser fortsatt att vi har några utmanande kvartal framför oss. Samtidigt har vi en tydlig väg framåt. Vi kommer fortsätta att rulla ut vår nya operationella modell, se över vår portfölj och inleda vårt aktieåterköpsprogram, säger Rosengren.