Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin: Finland klarade sig bättre än den snåla kvartetten i EU:s coronaförhandlingar

Från 2020
Svenska Yle live: Statsministerns pressinfo om EU:s budget och coronapaket - Spela upp på Arenan

Finlands statsminister Sanna Marin fortsätter försvara den coronakompromiss som EU-ledarna nådde under det senaste toppmötet i Bryssel. Enligt henne klarade sig Finland bättre än den snåla kvartetten som består av Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike.

Vi följde med presskonferensen

Beslutet om återhämtningsfonden har setts som principiellt betydelsefullt eftersom EU-kommissionen för första gången skulle låna pengar i stor skala för att finansiera stimulansåtgärderna.

Sanna Marin (SDP) har tidigare ansett att kompromissen som förhandlats fram är ett styrkebesked från EU:s sida.

- Trots alla svårigheter som förekommit i offentligheten visade EU att man kan agera i ett svårt läge, sade Marin direkt efter att kompromissen blev offentlig.

Kritisk opposition - försiktigt positiva jordbrukare

Oppositionen delade inte Marins bedömning och kritiken lät inte vänta på sig. Samlingspartiets Petteri Orpo var besviken på att Finland betalar mer än man får tillbaka. Också Sannfinländarnas Jussi Halla-aho dömer ut kompromissen. Halla-aho är bland annat kritisk till att Finland inte anslöt sig till Nederländerna, Sverige, Danmark och Österrike som ansett att pengarna inte ska delas ut som bidrag utan som lån.

Enligt kompromissen som presenterades på tisdagen skulle fördelningen mellan andelen bidrag i återhämtningsfonden för coronadrabbade länder bli 390 miljarder euro och andelen lån 360 miljarder.

Jordbrukarna har däremot varit försiktigt positiva.
– Vi är relativt nöjda. De som försvarade Finlands position i EU-förhandlingarna får gott betyg, säger Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksproducenters centralförbund SLC.

Diskussion om artikeln