Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Provrörsmusslor firar sommarlov i sina hemvatten - efter första månaden ser det bra ut för den utrotningshotade flodpärlmusslan

Från 2020
Uppdaterad 23.07.2020 13:12.
Operation: Rädda flodpärlmusslan - Spela upp på Arenan

Provrörsmusslor lika små som de minsta brödsmulorna på ditt matbord har nu bott en månad i Svartån. De i laboratorium uppfödda musslorna får över sommaren pröva leva i sitt naturliga habitat.

Musslorna har inte klarat av att föröka sig i Svartån på 60 år. Den utrotningshotade musslan kommer dö ut om det här försöket misslyckas.

en flodpärlmussel unge under mikroskop.
Bildtext Det här är en av de större provrörsmusslorna som satts ner i Svartån. Den är omkring 3-4 millimeter lång.
Bild: Ellen Forsström / Yle
Flodpärlmusslor.
Bildtext Provrörsmusslorna är hoppet för flodpärlmusslans framtid.
Bild: Hanna M Suonia

Men tack vare provrörsmusslorna finns det nu hopp.

– Hittills mår musslorna bra och de har som mest vuxit med några millimeter, berättar forskningsassistent Hanna Suonia från Jyväskylä universitet medan hon tittar på musslorna i ett mikroskop vid Junkarsborg nära Svartå bruk.

– De är väldigt aktiva och alerta, jag har nästan svårt att mäta dem när de inte hålls på plats, fortsätter Suonia.

Det här är ett bra tecken.

en man och en kvinna. Kvinnan tittar in i ett mikroskop och mannen har våtdräkt.
Bildtext Det är svårt att se musslorna med bara ögat. Men de största kan man urskilja och då ser man en liten ljusgul snäcka. På bilden tittar Hanna Suonia på musslorna genom ett mikroskop, Joonas Tammivuori som också arbetar i projektet fångar upp musslorna från behållaren.
Bild: Ellen Forsström / Yle

När musslorna hämtades till Junkarsborg var de omkring 1-2 millimeter. långa. Nu är de största kring 3-4 millimeter. I bästa fall kan en liten mussla växa 10 gånger sin storlek under ett år.

En fullvuxen flodpärlmussla är omkring en decimeter lång.

Ett sommarlov i Svartån

Musslorna ska spendera sommaren i ån, efter det kommer de övervintra på Konnevesi forskningsanstalt där de är uppfödda.

Men musslorna lever ännu inte i helt naturliga förhållanden i Svartån, utan i en sorts behållare mellan två plexiglasskivor där alla har en enskild kammare.

en man tar upp ett forskningsobjekt från vattnet.
Bildtext Här tas musslorna upp för första gången sedan de lades ner i Svartån. Efter det här ska de undersökas med mikroskop.
Bild: Ellen Forsström / Yle

På det här sättet ska man kunna hålla koll på deras utveckling.

Man måste regelbundet komma och titta till hur musslorna har det och ifall de ännu lever.

– Största hotet för dem just nu är att de kvävs i sedimentet, säger Maria Kihlström som är vattendragssakkunig och arbetar med projektet.

en kvinna med brunt långt hår och blå skjorta med brodering.
Bildtext Maria Kihlström säger att det känns bra att vara med och göra ett så viktigt arbete.
Bild: Ellen Forsström / Yle

Det är bara några få musslor som förts till Svartån.

De allra flesta provrörsmusslorna fortsätter att växa till sig på Konnevesi, I framtiden ska de släppas fria ut i naturen.

Försöker få liv i Svartån igen

Man har fött upp musslor i laboratorium i Konnevesi forskningsanstalt i mellersta Finland.

– De musslorna som ännu lever i Svartån är både gamla och mår dåligt. Då använder de inte mer sina krafter till att göra barn utan till att överleva, förklarar projektledaren Juha-Pekka Vähä från Västra Nylands vatten och miljö (LUVY).

En medelåldersman i rutig skjorta.
Bildtext Juha-Pekka Vähä berättar att bottnen i Svartån verkar i nuläget vara passande för musslorna med tanke på framtiden. Det får inte vara för gyttjigt.
Bild: Ellen Forsström / Yle

Det är nu fyra år sedan arbetet började för att rädda den utrotningshotade musslan.

Freshabit-projektet som koordineras av Forststyrelsen har som mål att återföra en livskraftig mussla till våra vattendrag.

Idéen hittades på en resa till Norge

I Norge har man redan länge fött upp musslor i laboratorium. Det är därifrån idén kom till att börja rädda flodpärlmusslan på det här sättet.

– Jag började fundera varför vi inte gör något liknande här i Finland och kontaktade en professor på Jyväskylä universitet om saken, berättar Hanna Suonia.

Flodpärlmusslor som är fångade i Billnäs. Dessa är döda.
Bildtext Flodpärlmusslan kan bli upp till 200 år gammal.
Bild: Yle/Marica Hildén

Hanna Suonia har varit med i projektet ända sedan början. Hon berättar i vilket skick de kvarlevande musslorna i Svartån var när de hittades.

– De var flegmatiska och långsamma i sina rörelser. Då man rör en mussla ska den dra ihop sitt skal väldigt snabbt, men det gjorde inte de här, säger Hanna Suonia.

Ingen har tidigare förstått allvaret i situationen här i våra vattendrag. I och med det här projektet blev det tydligt att musslorna verkligen behöver hjälp.

Musslorna var nära på att ta ner skylten

Att musslan i ån inte klarat av att föröka sig beror till stor del på att laxfisken försvunnit från vattendraget.

– Laxfisken har inte simmat i de här vattnen sedan 1950-talet. Men i samband med det här projektet ska vi också satsa på att återföra laxen till ån, berättar Juha-Pekka Vähä.

en man som står vid vattenbrynet.
Bildtext I Svartån lever ännu idag flodpärlmusslor men man vet inte exakt hur de mår just nu. Det finns planer på att dyka och titta på dem i nära framtiden.
Bild: Ellen Forsström / Yle

Det har redan byggts fiskvägar vid två av fyra kraftverk i ån. Nu hoppas man på att fiskarna hittar sina vägar upp för Svartån.

Freshabit-projektet ska också på andra förbättra både fiskens och musslans levnadsomständigheter i ån. En viktig sak är att förbättra vattenkvaliteten i ån.

Här kan du läsa mer om den utrotningshotade flodpärlmusslan.