Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Genombrott i förhandlingar om den massiva etiopiska dammen i Nilen

Från 2020
Satellitbild av den stora etiopiska renässansdammen som byggts sedan 2011.
Bildtext Satellitbild av den stora etiopiska renässansdammen som byggts sedan 2011 vid Nilens källa. För Etiopien är dammen viktig för att ge landet elkraft, medan Egypten och Sudan är beroende av Nilen för sin vattenförsörjning.

Det spända läget mellan Egypten, Etiopien och Sudan kring Etiopiens nya vattenkraftsdamm på floden Nilen har för tillfället lättat.

Etiopien bygger en enorm vattenkraftsdamm, som hotar vattentillförseln i Sudan och Egypten längre nedför den strategiskt viktiga floden Nilen.

De tre länderna har förhandlat med Afrikanska unionen som medlare. Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har lett de senaste förhandlingarna.

Nu har länderna kommit överens om att återuppta förhandlingarna för ett avtal om hur dammen kunde utnyttjas på ett sätt som upplevs rättvist av alla parter.

Ledarna vill fortsätta samtalen

Etiopiens premiärminister Abyi Ahmed sade att "parterna nu kommit fram till en bred gemensam syn som kommer att bana väg för ett avtal om dammen".

Både Sudan och Egypten sade i uttalanden att de på allvar vill fortsätta förhandla så att de kan nå framsteg i de svåraste frågorna.

Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi sade att länderna nu vill nå ett juridiskt bindande avtal för hur dammen ska fungera och hur dammen fylls med vatten.

Nilens vatten livsviktigt i regionen

Den etiopiska dammen är belägen vid Blå Nilens källa - av den anledningen är de övriga länderna beroende av i vilken takt vatten släpps vidare från dammen.

Om en långvarig torka drabbar regionen vill Egypten och Sudan ha garantier för att dammen inte hotar deras tillgång till vatten.

Etiopien ser i sin tur dammen främst som en möjlighet att utvinna energi.

Att parterna nu nått framsteg i förhandlingarna är viktigt också för att det länge funnits ett hot om att dammbygget kunde leda till en militär konflikt mellan Egypten och Etiopien.

Etiopiens vattenminister Seleshi Bekele säger att vattenkraftverkets första turbiner nu kan testas eftersom det finns tillräckligt med vatten i dammen.

Sudanesiska källor säger att de denna sommar noterat ett minskat vattenflöde i Blå Nilen på sitt territorium.

Källor: Aljazeera, BBC, Sveriges radio