Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Göran Djupsund om debatten om EU-paketet: Kritiken är väntad men stödet för regeringen kan naggas i kanterna

Från 2020
Göran Djupsund
Bildtext Professor emeritus Göran Djupsund säger att det är svårt att bedöma Sanna Marins förhandlingstaktik, eftersom vi inte har tillräckligt med insyn i förhandlingarna.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Kritiken från oppositionen mot Sanna Marins förhandlingstaktik i Bryssel är hård. Sannfinländarna kallar till ett extra insatt riksdagsgruppsmöte idag. Debatten är väntad, säger professor emeritus Göran Djupsund. Men stödet för regeringspartierna kan naggas i kanterna.

- Det handlar om hur debatten som kommer nu kommer att färgas. Det är möjligt att den naggar regeringspartiernas stöd i kanterna. Den kan nagga lite till och med det ledande regeringspartiet Socialdemokraternas stöd.

- Men samtidigt tror jag att risken är ännu större för Centern, där det har funnits starka krafter som har talat mot hela det här paketet. Så Centern är mera ute i blåsväder då det gäller stödet, säger Djupsund.

Kritiken mot Finlands bidrag till återhämtningsfonden är hård från alla oppositionspartier, och på torsdagen ska Sannfinländarnas riksdagsgrupp hålla ett extra inkallat möte för att diskutera åtgärder mot regeringen.

I sannfinländskt minne finns också tidigare svidande kompromisser för Finland. Efter Finlands krislån till Grekland år 2010-2011 ökade Sannfinländarna snabbt i popularitet på grund av den hårda kritiken i Finland. Efter en coronavår utan större profilfrågor för Sannfinländarna får de en klassisk fråga om pengar till EU, som de kan vinna sympatier på.

Också inom regeringspartiet Centern hörs kritiska röster mot måndagens stödpaket. Till exempel europarlamentarikern och före detta ministern Mauri Pekkarinen skrev på tisdagen på twitter att "Det har förekommit mycket skryt. Vi har fått en räkning på 3,4 miljarder euro som vi donerar till länder, som har en bättre prognos för sin ekonomiska återhämtning än Finland."

Mycket av kritiken är väntad och har hörts redan tidigare, säger Djupsund.

"Jättesvårt att bedöma förhandlingstaktiken"

Statsminister Sanna Marin gick på två spår i förhandlingarna och backade bara delvis upp den sparsamma gruppen av stora nettobetalare där till exempel Sverige ingår.

Hur ser du på Finlands förhandlingstaktik?

- Det är alltid ytterst svårt att bedöma förhandlingstaktik utifrån. Vi känner inte till alla turer i förhandlingarna. Jag skulle inte vara beredd att ge betyg för hennes förhandlingstaktik överhuvudtaget, säger Djupsund.

Den sparsamma fyran (Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike) fick ändå ordentliga rabatter på sina medlemsavgifter. Hur kommer det att inverka på debatten i Finland?

- Det är självklart en aspekt: Vad hade det betytt om man hade lierat sig med de här. Men Finlands linje har varit att inte liera sig med block, utan behålla en frihet i vem man förhandlar med. Man följer en tradition som man har haft ganska länge, säger Djupsund.

Diskussion om artikeln