Coronaepidemin gör folk hundsjuka - efterfrågan har fördubblats hos uppfödare i Ekenäs
Efterfrågan på hundar har ökat markant under coronakrisen. Uppfödaren Carina Nyman har redan kö till nästa valpkull och även efterfrågan på ryska gatuhundar är aningen större just nu.
Coronakrisen har gjort att finländare är mera hemma och det i sin tur verkar ha gjort många sugna på att skaffa hund.
Carina Nyman föder upp cockerspaniel-hundar i Ekenäs och intresset för hennes valpar har ökat rejält under våren och sommaren.
I normala fall brukar hon få 15-20 valpförfrågningar och ha en kö på 10 hem.
Den senaste tiden har drygt trettio tagit kontakt via ett intresseformulär på kennelns webbplats och ett tjugotal har ringt. Därtill har hon tagit emot 30-40 e-postmeddelanden.
- Folk ställer sig nu i kö för nästa kull, berättar hon.
En hund kräver mycket tid
Nyman föder upp hundar i mindre skala, en kull om året. Hon träffar alltid de blivande ägarna innan köpen blir av för att se vad för människor det är som vill ha en hund.
- Det är inte bara att ställa sig i kö och sedan få en hund, betonar hon.
Hon tror att det i vissa fall kan vara ett ogenomtänkt beslut att skaffa hund. I coronatider tänker man att man har tid och möjlighet att skaffa en valp.
- Man tänker inte längre fram i tiden, att man jobbar på nytt ordentligt och reser. Då ska hunden vara någonstans, säger Nyman.
När man skaffar en hund är det viktigt att tänka efter ordentligt om man har tid för en hund. En hund ska aktiveras några timmar per dag. Pälsvård, såsom trimning och daglig borstning, kräver också tid.
Ökar risken för oseriösa kennlar
Carina Nyman ser att det finns en risk för att den ökade efterfrågan på hundar leder till att oseriösa hunduppfödare ser sin chans att tjäna pengar.
Nog finns det de som är oseriösa som föder upp och föder upp och som inte funderar på hur tiken mår
Själv ser hon sin egen kennel mer som en hobby. Någon business är det inte när man föder upp en kull i året, menar hon.
Den tik som hon planerar ska få nästa kull valpar i vinter har haft en paus på två år.
- Man får ta en kull med tio månader emellan men jag tycker tiken måste få vara hund emellan. Nog finns det de som är oseriösa som föder upp och föder upp och som inte funderar på hur tiken mår.
Inga hundar från Ryssland just nu
Johan Holmberg på hittedjurshemmet Skeppsdal family i Barösund berättar att det eventuellt varit en liten ökning i förfrågningar på hundar.
Hittedjurshemmet brukar förmedla gatuhundar från Ryssland. Men i år har coronapandemin satt stopp på det. Det skulle komma några hundar från Ryssland på våren.
- Hundarna är ännu där för de har inte fått komma till Finland. Tanken är att de ska komma men det krävs att gränsen mot Ryssland öppnas för persontrafik. I det skedet kan någon hämta hundarna över gränsen, berättar Holmberg.
Hundarna kommer från stora hundgårdar i Moskva. Därifrån förs sådana hundar som kan vara sällskapshundar till en mindre privat hundgård där de blir omskötta i några månader och vaccineras. Sedan förs de till Finland, där hittedjurshemmet letar fram familjer för hundarna.
Hittedjurshemmet har också hotellverksamhet för katter i liten skala. På våren var det många resor som blev avbokade på grund av coronaviruset.
- Men nu juli igen har folk börjat resa inom landet och då behövs det också hotellplatser för katterna, säger Holmberg.