Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu är det möjligt att testa eldrivna Föli-cyklar i Åbo – prövotiden håller på fram till årsskiftet

Från 2020
En blågul eFölläri-cykel står på en gräsmatta.
Bildtext eFölläri-cyklarna känns igen på sin blågula färg.
Bild: Jere Sipponen/Åbo stad

Åbo stad har tagit i bruk tio elcyklar för en testperiod. Om elcyklarna visar sig vara en succé kommer de kanske behållas också efter testperioden.

Efölläri-cyklarna känns igen på sin blågula färg och drivs med en elmotor som kommer igång när man trampar. Det här gör att det blir lättare att cykla i exempelvis uppförsbackar, men när cykeln uppnår en hastighet på 25 km/h stänger motorn själv av sig. Därefter krävs det att man själv genom att trampa håller hastigheten.

Det är heller ingen fara ifall batteriet på elmotorn tar slut medan man cyklar, eftersom cykeln då fungerar på precis samma sätt som en vanlig cykel.

Åbo stad meddelar om nyheten på sin webbplats(på finska).

Krävs att man har Föli-kort

För att kunna använda eFölläri-cykeln krävs det att man har ett Föli-kort och att man registrerat sig som användare av Fölläricyklarna.

Elcyklarna kan hämtas och föras tillbaka till Fölläri-stationerna som finns i Åbo. På Fölis guidekarta är det ändå inte möjligt att urskilja eFölläri-cyklarna från de vanliga Fölläri-cyklarna, utan det ser man först när man kommer till stationen.

Bakdelen av en eFölläri där man ska lägga Föli-korter för att använda cykeln.
Bildtext Cyklarna används med hjälp av ett Föli-kort.
Bild: Jere Sipponen/Åbo stad

Åbo stad vill också ha feedback från användarna av elcyklarna. Om testperioden visar sig vara lyckad är det möjligt att elcyklarna blir en permanent del av stadscykelsystemet.

Diskussion om artikeln