Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oviss målvaktssituation i Chicago då Corey Crawford inte har synts till – Kevin Lankinen har tillfrisknat och är beredd att hoppa in

Från 2020
Kevin Lankinen i Chicago.
Bildtext Kevin Lankinen är en av fem Chicagomålvakter som fortsätter säsongen.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/All Over Press

Med en dryg vecka kvar till omstarten i ishockeyligan NHL är Chicagos målvaktssituation i allra högsta grad oförutsebar. Det självklara förstavalet Corey Crawford har ännu inte kunnat gå på is och om han inte kan spela kan det bli Kevin Lankinen som får greppa målvaktsspaden då slutspelskvalet mot Edmonton inleds.

Klubblegendaren Corey Crawford är given etta i Chicagos målvaktshierarki men 34-åringen har regelbundet dragits med skadebekymmer. Det har inte alltid informerats om vad Crawford har dragits med och så är fallet även nu.

Trots att träningslägren har pågått i snart två veckor har Crawford inte synts till på isen. Istället har Malcolm Subban, Collin Delia och Kevin Lankinen i ett roterande system fått dela på målvaktssysslan. Två dagar isträning, en dag paus, rapporterar Brandon Cain som skriver för NHL:s webbplats.

Chicago åker till Edmonton på söndag och går då in i en bubbla som ska skydda lagmedlemmarna från att smittas av coronaviruset. Därför är det inte möjligt för spelare att ansluta till laget i efterhand.

Enligt Chicagos klubbchef Stan Bowman är det i alla fall meningen att Crawford ska åka med till Edmonton.

– Vi känner oss hoppfulla. Vi har en hel del tid kvar före den 1 augusti, sa Bowman på klubbens webbplats.

Det är i allra högsta rad oklart om målvaktsveteranen hinner tillfriskna i tid. Om han gör det kommer han oavsett att få minimalt med förberedelsetid efter ett nästan fem månader långt matchuppehåll.

I Crawfords frånvaro hade Robin Lehner varit det givna alternativet men svensken flyttade i slutet av februari till Vegas i en bytesaffär. Den 26-årige Malcolm Subban gick åt motsatt och ersatte Lehner, men det tidigare storlöftets utveckling har stampat på stället och han har inte imponerat i NHL under de senaste åren.

2017-182018-192019-20
Anton Forsberg (35)Corey Crawford (39)Corey Crawford (39)
Corey Crawford (28)Cam Ward (33)Robin Lehner (33)
Jeff Glass (15)Collin Delia (16)Malcolm Subban (1)
Jean-Francois Berube (13)
Collin Delia (2)
Scott Foster (1)

Farmarlagsmålvakterna Kevin Lankinen och Collin Delia ger Subban en match om platsen som målvaktsetta eller -tvåa i Chicago. Delia har mer NHL-rutin och hade under säsongen aningen vassare statistik än Lankinen i AHL-laget Rockford.

Lankinen skadades i säsongens första match och axelopererades i början av mars. Rehabiliteringen förväntades ta 4–5 månader men VM-guldhjälten från 2019 var tillbaka redan då träningslägret inleddes.

MålvaktAHL-matcherRäddnings-%Insläppta mål
Collin Delia3291,22,66
Kevin Lankinen2190,93,03
Matt Tomkins1389,63,12

Axelskadan störde Lankinen nämnvärt under säsongen och han sa till Yle Sporten i mars att han tyckte sig vara före Delia i Rockfords målvaktshierarki.

– Jag tog över förstemålvaktsplatsen i höstas och spelade riktigt bra matcher. Jag var uppkallad till NHL ett par gånger och blev vald till all star-matchen i AHL.

Lankinen har ännu inte NHL-debuterat och kan alltså få göra sin debut i ett slutspel.

Chicago möter Edmonton i slutspelskvalet och serien kör i gång den 1 augusti. Tre segrar krävs för att gå vidare och knipa en plats i det egentliga slutspelet.

Diskussion om artikeln