Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vad ligger bakom Jonni Blomqvists rekordfest under 2020? Borgålöparen trotsade kylan och slaktade sitt personbästa igen: "Bara att sätta på sig spikskorna och springa som tusan"

Från 2020
Jonni Blomqvist springer i Tammerfors.
Bildtext Jonni Blomqvist är statistiktvåa i Finland på 400 meter häck.
Bild: Lehtikuva

Kyligt och regnigt – med andra ord ett riktigt rekordväder för Jonni Blomqvist. Borgålöparen är ostoppbar just nu och radar upp personbästan.

Jonni Blomqvists statistik under första delen av sommaren kan beskrivas med två bokstäver: PB.

Borgå Akilles-löparen har noterat nytt personligt rekord på sex olika distanser.

Och på huvuddistansen 400 meter häck är saldot tre rekord på tre starter. I onsdagens tävling i Tammerfors slaktade han sin notering från GP-tävlingen i Jyväskylä tidigare i juli.

– 2020 har varit en enda lång PB-fest – hela vintern och sommaren. Jag är nöjd med det, men ska gå ännu fortare, säger Blomqvist till Yle Sporten.

Han har nyss fått på sig överdragskläderna efter ett kylslaget rekordlopp på långa häcken. Klockan stannade på 51,44 – nästan en halv sekund bättre än det tidigare rekordet. Det är en relativt nöjd Blomqvist som ger sin syn på insatsen.

– Det allra viktigaste var att vindarna var okej. Det började regna före starten, men det hann inte störa oss.

– Löpningen var riktigt okej i 250 meter. Åttonde, nionde och tionde häcken såg det inte vackert ut – och det ser man också på tv. Där finns att förbättra.

Militären utbytt till studier

Blomqvists rekordkantade 2020 har inneburit en kross av det personliga rekordet från i fjol. Han har totalt kapat sin tid med nästan en sekund.

Och han vill ha mer.

– Målet inför sommaren var att slipa bort så mycket som möjligt på 400 meter häck och närma sig låga 51 sekunder. Nu går vi åt rätt håll.

– 51,44 är en tid som man klarar sig någorlunda med i Finland, men det är en bit från att vara med i ett senior-EM.

Ligger det någon hemlighet bakom rekordfesten?

– Nä, det är bara att sätta på sig spikskorna och springa som tusan. Då börjar det också synas på klockan, säger han och skrattar.

Bakom förbättringen ligger en gedigen träningssäsong. Tillsammans med tränaren Stefan Tallqvist har han tränat utan bakslag och fått vara frisk.

Dessutom behöver han inte krypa i skogen den här sommaren. 2019 genomförde han sin värnplikt vid idrottskompaniet.

– Det gjorde ju också det året lite svårare, men det är inte omöjligt att slå rekord då heller. Men det är klart att det är betydligt enklare nu när jag studerar på Hanken och kan koncentrera mig mer på idrotten.

Jagar en FM-medalj

Blomqvist fyllde 22 i januari. Stressfrakturer i båtbenet höll på att sätta stopp för hans idrottssatsning, men han fick bukt med problemen.

– Det tog några år att komma ikapp. Nu börjar det kännas som att jag hakar på där jag slutade. Det är jätteroligt att det går så pass bra nu.

Han avslutade tävlingssäsongen 2019 – och sin militärtjänstgöring – med att springa i militär-VM i Kina i slutet av oktober. Det gav också mersmak.

– Jag fick uppleva ett mästerskap och det är något som jag verkligen vill vara med om i framtiden på nytt. Jag siktar på att springa i stora mästerskap.

Den här sommaren är de internationella mästerskapen inställda. De finländska friidrottarnas fokus är inställt på FM i Åbo.

Blomqvist har åkt hem tomhänt varenda gång från FM.

– Jag vill inte bli femma på nytt. Jag åker dit för att ta med mig något annat än spikskorna till hemfärden.

Diskussion om artikeln