Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svårt att vara turistguide utan turister: "En vanlig sommar brukar jag ha ungefär 40 personer i en grupp"

Från 2020
Maria Aho står med ett rött paraply.
Bildtext Maria Ahos sommarjobb är att guida turister om Finland och Finlands historia.
Bild: Yle / Melissa Haga

För många finländare har sommaren gjort att man fått semestra hemma och kanske upptäcka nya delar av hemorten och hemlandet. Men turistbranschen saknar de utländska turisterna och även om gränserna till vissa länder öppnats har det inte lett till någon turistrusch.

Maria Aho jobbar som guide i Helsingfors och hon har verkligen märkt avsaknaden av den ström av utländska turister som brukar utforska Helsingfors gator. För henne betyder också mindre turister mindre betalt.

Hon håller guidningar enligt konceptet free walking tour, där vem som helst får komma med och guiden ofta bakar in egna tips och berättelser för att göra rundturen personlig. Till sådana här guidningar brukar turister från hela världen dyka upp.

Rundturen är också gratis och deltagarna får själva i slutet av guidningen välja om och hur mycket de vill ge guiden i dricks.

Aho säger att hon mest tycker guidningarna är roliga eftersom det passar hennes pratglada personlighet, men visst är det kul att belönas med dricks.

– Så klart är det roligt när man får bra med dricks. Det betyder att jag gjorde något rätt. Men det handlar snarare om att det är kul att se att folk gillade min guidning.

En vanlig sommar brukar jag ha ungefär 40 personer i en grupp

― Maria Aho

Hon studerar konsthistoria och guidningarna är hennes enda jobb i sommar. Men mindre turister betyder också mindre klirr i kassan.

– I sommar har den största gruppen jag haft varit 7 personer och den minsta av 4. Men en vanlig sommar brukar jag ha ungefär 40 personer i en grupp.

Maria Aho står med ett rött paraply framför Havis Amanda.
Bildtext Maria Aho har jobbat som turistguide i mer än två år. Hennes guidningar börjar alltid från Havis Amanda i Helsingfors.
Bild: Melissa Haga / Yle

Ingen turistrusch till Finland

Målgruppen för Ahos guidningar är utländska turister och trots att Finland lättat på sina gränsrestriktioner till en del länder har det inte blivit någon turistrusch. Vem som får komma till Finland kan förändras och gränser som varit öppna kan stängas om coronaläget kräver det.

På turism- och restaurangförbundet Mara har man märkt att turistbranschen mår relativt bra i södra och västra Finland på grund av att finländarna rest runt i dessa områden under sommaren.

Timo Lappi, vd på Mara, säger att läget är fortsättningsvis svårt för branschen eftersom turistskaror från länder som ofta besöker Finland inte kan komma hit just nu.

– Turister från Sverige, Ryssland, Kina och Storbritannien är viktiga för Finland men de kan inte komma hit just nu.

Timo Lappi, toimitusjohtaja, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa.
Bildtext Timo Lappi säger att turistläget är svårt men inrikesturismen hjälper. Men han är fundersam över hur läget kommer se ut efter att skolornas sommarlov är slut.
Bild: Sasha Silvala / YLE

Maria Aho berättar att hon just nu mest guidar människor som kommer från Tyskland och från Baltikum.

Jag hänger med på dagens guidning och där får Aho slå ett nytt rekord. Endast en turist dyker upp och det är Gareth från Kalifornien som rest hit från Spanien. Han får äran att få en slags privat rundtur av Aho.

Min chef förstår att för många av oss guider är det här vårt enda jobb. Förstås tjänar vi mindre nu men det är i alla fall mer än inget alls

― Maria Aho

Han blir ett praktexempel på hur lite turister det finns just nu. Men Aho är ändå glad över att hon får hålla guidningar. Hennes chef valde att hålla i gång verksamheten trots att företaget i sommar inte kommer göra någon vinst.

– Min chef förstår att för många av oss guider är det här vårt enda jobb. Förstås tjänar vi mindre nu men det är i alla fall mer än inget alls.

Maria Aho står med ett rött paraply och en röd mapp och berättar.
Bildtext Det här var första gången som Aho höll en guidning för bara en turist. Resultatet blev en lite mera personlig guidning.
Bild: Melissa Haga / Yle

Mindre köer och mera plats

Vi vandrar genom gamla kvarter i Helsingfors som varit viktiga för Finlands historia. Efter två timmar är rundturen slut och Aho är nöjd över dagens dricks trots att bara en person dök upp på guidningen.

Gareth är också nöjd med guidningen.

– Jag tyckte guidningen var fantastisk och jag lärde mig mycket om arkitekturen i Helsingfors och om Finlands självständighet.

Det finns inga köer någonstans och när jag bokat en säng på ett hostel har jag ofta haft sovsalen för mig själv. Men det är synd att man går miste om evenemang som i vanliga fall skulle ordnas

Gareth har rest runt i Finland före han kommit till Helsingfors. Under resan har han bockat av Lappland, övernattning på en stuga och ett besök till Åbolands skärgård.

Att vara turist den här sommaren är annorlunda än vanligt, men det finns en del bra saker.

– Det finns inga köer någonstans och när jag bokat en säng på ett hostel har jag ofta haft sovsalen för mig själv. Jag har heller inte behövt köpa biljetter på förhand. Men det är synd att man går miste om evenemang som i vanliga fall skulle ordnas.

Guidningar enligt konceptet free walking tours kan man stöta på i nästan varje stor stad, så innan vi skiljs åt frågar jag Maria Aho om hon har några tips på vad man ska tänka på om man ska gå på en gratis guidning någon gång.

– Kom ihåg att gå på toaletten före guidningen börjar så du inte behöver ha panik och söka en toalett under guidningens gång. Ta med kontanter, eftersom alla guider inte tar emot kort. Vattenflaska och solkräm är också bra att ha under en solig dag. Och sen är det bara att ha kul och att njuta av guidningen!

Diskussion om artikeln