Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Samuli Samuelsson är i form – blir det en ny supertid i Tammerfors?

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt
Yles friidrottssommar, tematävling i Tammerfors, torsdag (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sommaren 2020 verkar bli alla tiders finländska sprintsommar. I varje fall breddmässigt. I kväll drabbar sprintrarna samman på 100 meter i Tammerfors, där man löper försök och final.  

Någon varm afton kommer det inte att bli, utan temperaturen ska röra sig mellan 12 och 14 grader. Vinden kommer att vara ganska så frisk.

Samuli Samuelsson och Tuukka Huuskola tog en vacker junikväll på planen i Nickby i Sibbo mått av varandra och sprang fort både på 100 och 200 meter. I  sommarvarma, perfekta, förhållanden. 

Redan då kunde man ana sig till att anmärkningsvärda tider kommer att löpas detta märkliga år. 

Samuelsson har efter det redan lagt landmärket 10,28 på 100 meter. Huuskola har haft skadekänningar och hållit igen.

De två kommer inte att mötas ännu i Tammerfors i kväll. Huuskola saknas ännu den här gången.

Det blir Samuel Purola, Viljami Kaasalainen och Willem Kajander som ska matcha Samuelsson på herrarnas hundring. Och det kan, trots rusket, gå riktigt fort.

Samuel Purola, finländsk sprinter
Bildtext Samuel Purola utmanar Samuli Samuelsson på 100 meter.
Bild: All Over Press

Flera tar modell av Ella Junnila

Löpgrenarna i kväll är 100 m och 400 m för såväl herrar som damer, samt damer 800 m och herrar 1500 m. Statistikettan Filiph Johansson anför på 400 m.

En gren som verkar kunna bli någonting stort inom idrotten i Finland de närmaste åren är damernas höjd. Inte bara för att Ella Junnila hoppar så högt, utan också för att så många andra fått en tydlig boost och greppat lyran.

Ella Junnilas 185 räckte endast till en fjärdeplats i Jyväskylä.
Bildtext Ella Junnila.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Flera som kan hoppa riktigt högt, förutom Heta Tuuri, borde vara med på Ratina. Som Linda Sandblom, Sini Lällä, Jessica Kähärä och Junnila.

Kula för såväl damer som herrar är även gren i Tammerfors. Dags för den första kvinnliga 17-metersstöten på det här årtusendet? Senja Mäkitörmä? Fullt möjligt.

Sillman och Huntington utmanar i spjut

Den så mångsidigt begåvade men starkt beprövade Heidi Nokelainen har äntligen nått spjutlängder över 60 meter igen. Nu när det lossnade känns det mesta möjligt. Hon kan ännu hinna med bedrifter som ingen föreställt sig.

Damspjutet har ett bra startfält i dagens tematävlingar. Herrarnas spjut finns inte på agendan.

Heidi Nokelainen springer med spjutet i luften.
Bildtext Heidi Nokelainen.
Bild: Juha Tamminen / All Over Press

Vad gör då arrangörsföreningen Pyrintös stora mångkampsstjärnor ikväll? Jo, de kastar också spjut. Spjutkastningen är viktig. Den utgör, minst, en sjundedel av sjukampen.

Universiadsegraren Miia Sillmans rekord är 50,07, Maria Huntington har gjort 44,68. Nu är de på allvar ute efter ännu bättre resultat.

Världsstjärnorna i sjukamp är ofta riktigt skickliga också i spjut, sjukampens näst sista gren.

Sändningen på TV2 och Arenan inleds klockan 19.00. Leif Lampenius kommenterar på svenska.

Diskussion om artikeln