Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cykelstöldsvåg i Jakobstad – tjuvarna tar sig till och med in på privata gårdsplaner

Från 2020
Närbild på en cykel som låsts fast i en ställning.
Bildtext Ett ordentligt blocklås gör cvykeln svårare att stjäla.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Cykelstölderna är ett återkommande fenomen under sommarmånaderna. Så även i år. I Jakobstadsregionen har tiotals cyklar anmälts stulna under de senaste månaderna.

Enligt polisen har 26 cyklar anmälts stulna i Jakobstad med omnejd sedan början av maj till mitten av juli i år. Cykeltjuvarna tar sig till och med in på privata gårdsplaner och rycker till sig cyklarna.

Ett nytt fenomen för i år är att ett specifikt märke verkar intressera tjuvarna. Hälften av de stulna cyklarna är av märket TREK. Övriga märken som intresserar tjuvar är Jopo och Crescent.

Polisen påminner om att man kan försvåra cykelstölder genom att låsa sin cykel ordentligt, gärna med flera lås av tillräckligt god kvalitet och bra är om man lyckas låsa fast cykeln i någon fast konstruktion.

Anteckna cykelns kännetecken

Polisen tipsar också om att det alltid är bra att anteckna cykelns kännetecken som märke, modell, färg och ramnummer. Ett fotografi av cykeln underlättar igenkännandet av den och möjligheterna att få den tillbaka.

Polisen vill också påminna om att var och en bör vara medveten om att aktiva cykeltjuvar inte stjäl cyklarna för eget bruk, utan de försöker distribuera och realisera dem.

Den som köper en begagnad cykel bör komma ihåg huvudregeln, att den som köper en stulen cykel mister egendom ifråga och den återbördas till den rätta ägaren.

Därtill kan den som köpt en tillgripen cykel, beroende på situationen, bli misstänkt för häleribrott.

Diskussion om artikeln