Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Jag ville veta om jag faktiskt är släkt med Jean Sibelius" – ett rykte inom familjen fick Pargasbon Kaj Mattsson att börja släktforska

Från 2020
Kaj Mattsson sitter på verandan och bläddrar i en släktforskningsmapp.
Bildtext Kaj Mattsson ville ta reda på om släkten har någon koppling till Sibelius-släktet.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Efter att ha gått en Arbiskurs i mitten av 1990-talet började Kaj Mattsson forska i sin egen släkt. Han ville ta reda på om påståendet om att familjen hade en koppling till Sibelius-släktet verkligen stämde.

Kaj Mattsson kommer från Karis men bor sedan 1991 i ett hus strax utanför Pargas centrum. Han började släktforska redan under mitten av 1990-talet när en bekant lockade Mattsson att delta på en släktforskarkurs.

- På kursen lärde vi oss att det första man ska göra är att intervjua en äldre släkting och teckna ner allt. De kommer ihåg vad deras mor- och farföräldrar hette och på det sättet kommer man lätt bakåt i tiden, säger Mattsson.

Därutöver har han bland annat läst gamla kyrkoböcker för att få mera information och korrekta årtal om äldre släktingar.

I en mapp har Mattsson sparat alla papper, fotografier och andra viktiga dokument som han har samlat på sig.

Kaj Mattsson sitter på verandan och bläddrar i en släktforskningsmapp.
Bildtext Vi är alla en pusselbit i någon större helhet, det inser man som släktforskare, säger Kaj Mattsson.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Han plockar fram den gamla mappen och bläddrar bland fotografier och anteckningar. Genom åren har en del papper i mappen blivit gula och nötta.

På min farfars sida påstods det att vi på något sätt skulle vara släkt med Sibelius, men ingen visste riktigt hur. Så jag tänkte att jag måste ta reda på hur det ligger till

Enligt Mattsson behöver man inte vara expert på något för att börja släktforska, men det är bra om man är allmänbildad och intresserad av historia.

- Att man vet vad som hände under vissa tider och hur världen såg ut är bra. Till exempel på 1860-talet hade vi hungersnöd och det betydde att många satte sig i rörelse helt enkelt för att söka mat för att överleva, säger Mattsson.

Släkt med Sibelius?

Men det var inte bara för att han var historieintresserad som Mattsson började släktforska.

Under en lång tid hade det gått ett rykte i släkten om att det finns en koppling till släkten Sibelius, till vilken också Finlandia-kompositören Jean Sibelius hör.

Fotografier på bland andra Jean Sibelius och Henrik Mattsson ligger utspridda på ett bord utomhus.
Bildtext Jean Sibelius och ovanför en bild på Henrik Mattsson som påstod sig vara släkt med Sibelius.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- På min farfars sida påstods det att vi på något sätt skulle vara släkt med Sibelius, men ingen visste riktigt hur, så jag tänkte att jag måste ta reda på hur det ligger till, säger Mattsson.

- Och nu har jag tagit reda på det, och nu vet jag.

Lyssna på inslaget för att höra om Kaj Mattssons släktskap med den världskända kompositören Jean Sibelius.

Pargasbon Kaj Mattsson började släktforska för att kolla om han faktiskt är släkt med Jean Sibelius

7:47

Diskussion om artikeln