Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Kristinestad

Från 2020
En man står i en park och tittar in i kameran.
Bildtext benjamin Kalliomäki trivs i Kristinestad.
Bild: Yle/Roger Källman

Kristinestad i Sydösterbotten erbjuder en vacker trähusmiljö, intressant historia och "det goda livet". Staden är kandidat till titeln Bästa hemknuten i Svenskfinland.

Det var Benjamin Kalliomäki, infödd Kristinestadsbo, som nominerade staden. Han beskriver den som en av de vackraste småstäder som ligger invid vatten.

- För det första, när du kommer in till den så ser du att det är en stad. Det ser man på rådhuset som sticker upp, kyrkorna och de vackra trähusen.

En gata fylld med människor och marknadsstånd.
Bildtext Marknad i Kristinestad (arkivbild)
Bild: Yle/Juho Teir

Kristinestad grundades år 1649. På 1800-talet var sjöfarten och handeln till och från staden som livligast. Här fanns många förmögna skeppsredarfamiljer och spår av välståndet finns bland annat i stadens arkitektur.

- Här har vi också till exempel Nordens längsta stenbro.

En stenbro.
Bild: Yle/Roger Källman

På tal om trähus så berättar Benjamin om hur Kristinestad under Krimkriget fick påhälsning av engelsmännen. I utbyte mot att få köpa proviant och ett skonertskepp så lovade de att inte bränna ner staden.

- I taket på Lebellska köpmansgården så finns "brandförsäkringen" för staden inmålad, berättar Benjamin.

Det goda livet

Förutom en intressant historia så har Kristinestad också ett rikt kulturliv. Det ordnas också marknader, bland vilka Mikaelimarknaden är den största.

Vad gäller turism så kommer de flesta utländska turisterna från Tyskland, men nog också från Storbritannien och andra länder.

En gata med gamla trähus i olika färger.
Bildtext Trähusmiljö i Kristinestad.
Bild: Yle/Juho Teir

Kristinestad fick för några år sen som första i Finland Citta slow-status. Det är ett internationellt nätverk av små städer som kännetecknas av "det goda livet". Det handlar om bland annat trivsel, gästfrihet, infrastrur och miljö.

- Det kan man säga om Kristinestad, att alla känner alla, vi är gästfria och vi erbjuder lokala produkter.

"Hit återvänder man"

Benjamin Kalliomäki är alltså född i Kristinestad. Studieåren tillbringade han i Vasa, men efter det flyttade han tillbaka.

- Det är ett ypperligt ställe att bo på, här trivs jag.

Benjamin säger att största delen människor som flyttar till Kristinestad har släktband hit. Andra är sådana som vill bort från storstadslivet.

- Man vill flytta till en trevlig liten stad, för att få lugn och ro och förverkliga sig.

Diskussion om artikeln